Saturday, August 23, 2014

The Internship

assalammualaikum..

tajuk ni takde kaitan dgn filem Internship yg kerja kat Google tu.. tapi cerita tu best, suka tengok environment kerja kat Google.. macam best je kalau dapat kerja kat situ.. hehe.. okay la.. back to me.. saya sekarang bergelar practical student.. hehe.. praktikal di ermmm... taknak bagitau la.. cukup la sekadar kita namakan syarikat tu X.. haha.. tapi kat area Petaling Jaya la.. kan kat PJ banyak kawasan perindustrian.. hehe..

okay.. saya start praktikal pada 4 ogos haritu, tapi taknak update sebab takde masa sangat.. dan sebab result semester lepas tak keluar lagi.. so bila dah keluar, lega la.. Alhamdulillah, lulus semuanya.. sekarang boleh la praktikal dengan senang lenang.. haha.. senang la sangat.. banyak kerja wooo.. hehe.. takpe pengalaman.. the best thing intern kat X ialah dia buat job rotation.. maksudnya setiap dua minggu kita akan masuk department lain.. dan rasai la pengalaman kerja di setiap department.. insyaAllah..

by the way, semester ni bukan praktikal semata-mata.. tapi disertai dengan thesis.. so kita kena buat research la kat company tu atau apa-apa yang relate dengan bidang pengajian kita.. sekarang ni masih lagi mencari tajuk yang sesuai.. semoga Allah permudahkan.. Aamiinn.. advisor dan supervisor pon banyak membantu setakat ni.. Alhamdulillah..

semoga saya dan rakan-rakan saya dapat berpraktikal dengan mudah dan dapat menjalankan research dan buat thesis dengan lancar.. Aamiin.. Rabbi Yassir Wala Tuasir Rabbi Thamim Bil Khair..

:)(:

Sunday, June 8, 2014

sometimes...

assalammualaikum...


adakalanya diam itu lebih baik dari berkata-kata... takut kata-kata yang dilemparkan itu menyakitkan, bukan hanya pada si pendengar tapi kepada aku juga.. terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata padah kita terima.. dan maafkan aku jika salah dalam berbicara.. kadang tak sedar, kadang dikawal emosi, kadang tidak fikir dulu dan adakalanya kerana ego.. maafkan aku..

Sunday, March 16, 2014

:'(

assalammualaikum..

lama tak menulis kat sini.. hari ini Ahad.. banyak kejadian berlaku akhir-akhir ni.. di Malaysia.. di sekeliling kita.. maklum semua tahu Malaysia ditimpa pelbagai dugaan.. ada yang sedar ada yang tidak.. kehilangan MH370 menjadi tumpuan seluruh dunia.. aku, tidak mahu mengulas mengenai itu.. cuma berharap agar pesawat itu akan segera ditemui..

jerebu.. itu juga dugaan.. dengan keadaan yang panas dan kering.. kita diuji.. paras air yang berkurangan mendukacitakan.. namun, Alhamdulillah.. hujan telah turun.. moga ianya bermanfaat walau sekejap.. membasahkan bumi dengan rahmatNya.. insyaAllah.. itu petunjuk masih ada sinar untuk kita.. maka harus tabah dan terus berdoa..

***

dan kisah aku.. hari rabu.. dapat tahu bahawa atuk aku meninggal.. walau aku tidak rapat.. tapi pemergian itu mengejutkan aku jua.. sayu juga hati mendengar mak cerita ayah menangis.. tapi aku bersyukur kerna ayah aku dapat menjaga atuk.. semoga arwah atuk ditempatkan dikalangan orang beriman.. semoga rohnya dicucuri rahmat.. begitu juga dengan arwah atuk, nenek, mak long dan saudara yang telah pergi dulu.. Al-Fatihah..

***

manusia diduga lalu berduka,
berhadapan masalah tidak terkira,
tabahlah dikau wahai manusia,
moga ada hikmah disebaliknya..

p/s: maafkan aku duhai insan atas segala salah yang telah ku lakukan... :(

Monday, January 27, 2014

Bukit Broga dan Sungai Congkak..

assalammualaikum..

semalam, 26 Januari 2014, amie dan kawan-kawan sekolah amie telah melakukan ekspedisi ke Bukit Broga dan Sg Congkak.. ekspedisi sangat.. hehe.. ada 5 guys and 5 girls yang pergi.. guys - naim, asrul, ijam, muz & syazurin.. girls pula amie, syana, lela, dyana & hidayah..

kteorang gerak dari rumah pukul 4.45 pagi dan solat subuh di Petronas Jalan Semenyih sebelum mendaki Bukit Broga.. kteorang daki Bukit Broga tu dalam pukul 6.30 rasanya.. sampai kat puncak pula taktau pukul bape.. byk sangat berhenti ambil gambar.. biasalah kan.. hehe.. sampai kat bawah pula dalam pukul 10.30 rasanya.. hehe..

sebelum mendaki tu kteorang warm up dulu sekejap.. then, masa daki tu memang termengah-mengah la kan.. dah la sejuk sikit, so semputttttt~ haha.. tapi okay la juga.. new experience.. first time naik Bukit Broga.. tp ada juga kawan amie yg dah pernah naik.. yg girls je first time.. hehe.. ada masa tu rasa macam nak give up pon ada gak.. haha.. sebab termengah sangat.. stamina dah kurang agaknya.. hehe.. tapi disebabkan semangat juang yg tinggi teruskan la juga.. haha..
mentari~

laluan utk mendaki quite okay.. tapi ada la juga yang mencabar kan.. yang mencabar tu la kena naik batu tu.. padahal ada je laluan lain.. tapi takpe.. untuk pengalaman kan.. so kita pon daki la batu besar tu.. hehe.. part nak turun la rasa macam laju je.. banyak menggelungsur je.. hehe.. lepas tu masa turun tu macam automatik berlari-lari.. haha.. apa-apa pun memang puas la.. gambar pon beratus ambil.. haha..

part yg sukar...

ha.. disebabkan 26 Januari ni birthday si asrul, kteorang pon dah rancang untuk menjadikan beliau masakan goreng tepung.. so bila dah sampai kat puncak.. dah ambil gambar kat papan tanda puncak.. kami ambil la lagi gambar kat batu kat belakang kekononnya.. masa tu la tepung dikeluarkan dan ditabur ke atas beliau.. hehe.. satu Broga duk nyanyi lagu birthday utk dia.. haha..

okay.. lepas dah turun tu kteorang pun bergerak la ke Sg Congkak.. hehe.. kat Congkak tak byk cerita sgt la kan.. masing-masing pon dah penat.. hehe.. kat sana apa lagi.. makan la.. so kami bakar sosej, masak maggi, rebus sosej dan jajan-jajan yang ada.. pastu berendam la.. basuh la sekali debu dan tepung yang melekat time kat Broga tu.. hehe..

dan hari ni.. tangan kaki pun mula la sakit.. lenguh-lenguh.. tak kisah la pasal tu.. yang penting keseronokkannya.. hehe.. thanks kepada kawan-kawan.. nanti kita pergi lagi.. maybe tempat lain pula.. hehe.. love you gaisss.. haha..

p/s: sorry la story line berterabur.. hehe..