Sunday, September 29, 2013

haaaa....

assalammualaikum..

okay.. berdasarkan title kat atas tu, sila menguap ye.. bukan terkejut atau mengeluh.. hehe.. ya, menguap.. atau pun salah satu bentuk alasan yang menyatakan kita mengantuk.. padahal masa menaip ni elok je.. cuba kalau masa baca article atau journal mahupun buat assignments, memang menguap je la kerjanya..

itu la reaksinya bila buat benda baik(?).. haha.. mesti rasa letih tu menjelma.. asyik menguap.. padahal dah cukup tidur.. ntah-ntah lebih tidurnya.. bila layari internet okay je mata ni.. tapi bila bab yang baik(?) tu, mula la rasa sengal-sengal nye.. ish ish.. syaitan banyak ni.. hehe.. salahkan syaitan pula, walhal engkau sendiri tiada inisiatif untuk kekal cergas dan bersemangat saat buat kerja.. amboi.. ayat.. dasyat..

nak halau syaitan mudah je, bacalah Basmallah dahulu ye.. pastu niat baik-baik.. baca doa adalah satu bonus besar.. bab diri sendiri tu pula, sila la motivasi diri tu ye.. demi diri sendiri saya harus lakukan________... ha isi la tempat kosong tu ya.. untuk kekal fokus, sediakan lah air masak, gula-gula.. kalau yang jenis boleh dengar lagu sambil buat kerja tu, pasang lah lagu.. tapi lagi bagus kalau pasang nasyid, zikir atau bacaan ayat Al-Quran.. ikut anda.. tu tips tambahan je.. hehe.. okay la, dah coret sikit disini, boleh la teruskan kerja membaca tadi.. dah jom kita belajar ye kawan-kawan.. hwaiting!!


so guys lets deal with it! ;)

No comments: