Monday, October 31, 2011

antara tiada dan sediakah kita?

assalammualaikum..

pagi tadi amie pergi menziarahi kubur arwah nenek amie di tanah perkuburan Sungai Tua. area Selayang sana. kakak amie yang ajak sebab dia ambil cuti hari ni. jadi, amie pun pergi dengan dia dan mak amie sekali. sampai sana bersih-bersihkan kubur tu sikit dan tanam beberapa pokok kecil dan siram sedikit. kemudian ambil masa untuk baca Al-Fatihah dan kami terus pulang.

bila menziarah kubur tadi, teringat pula rakan amie yang telah tiada. Ayu, kawan amie dari darjah 3, kami agak rapat. masa dapat berita dia meninggal, amie agak terkejut. tapi tak boleh nak menangis. amie memang jenis macam tu. sukar untuk memberi reaksi perasaan serta merta. lewat. loading. bila lama-lama, barulah diri ini merasai kesedihan dan mungkin jua menangis. dan kadang perasaan sedih itu datang sekejap sekejap, bila teringat atau mengingatkan kembali saat itu.

ya, bila berbicara soal ingat, kita perlu ingat. MATI itu PASTI. setiap hari malaikat maut pasti akan datang menjenguk kita. melihat kita. kerna dia sudah pasti mahu bersedia untuk mengambil kita bila saatnya sudah tiba. tapi bersediakah kita? itu persoalan untuk diri sendiri. kita yang perlu melakukan persediaan untuk diri kita untuk melangkah ke alam yang seterusnya. bersedialah demi masa hadapan yang kekal abadi di alam akhirat nanti.


INGAT LIMA SEBELUM LIMA
sihat sebelum sakit
muda sebelum tua
kaya sebelum miskin
lapang sebelum sempit
hidup sebelum MATI


nota ringkas: adakala kita terleka, lupa dan alpa. tapi itu bukan alasan untuk kita tidak menjalankan tanggungjawab sebagai seorang hamba Allah. Al-Fatihah buat yang telah tiada.

Thursday, October 27, 2011

rutin cuti semester.

assalamualaikum.

hari ini amie ingin berkongsi rutin pada cuti semester. bukan rutin yang five, six, seven, eight tu ya. haha. nak berkongsi apa yang amie lakukan sepanjang cuti ni. menghadap 24 jam sehari. mostly la. okay, first sekali layan gambar. jommm..


komputer. 
online la, apa lagi. menghadap Facebook dan Twitter je memanjang. pastu kadang tengok movie atau video atau layan lagu. huhu. dan kalau boring sangat main Angry Birds. haha


novel dan komik.
ha.. tu la kerjanya, layan novel dan komik, pastu berangan dapat pakwe or husband yang sweet dalam novel tu. memang tak wujud la kan. hoho.


handphone.
guna untuk online, main game, ambil gambar, dengar lagu, SMS dan call. bab SMS dgn call tu jarang-jarang. tak tahu nak borak dengan siapa pun.



camera.
camera ni bawa tidur je. haha. camera ni gunanya ambil gambar le.


televisyen.
tengok la cerita apa yang menarik. tapi banyak yang tak menarik walau channel melambak. huh!

dan sekali-sekala lepak dengan kawan-kawan la, apa lagi kan. jumpa kawan-kawan, lepas rindu. buat aktiviti-aktiviti menarik bersama-sama, shopping ke. takpun keluar dengan family ke. keluar dengan pakwe memang tak la, pakwe pun takde. hahaha.. begitulah. dan kalau ada lebih-lebih masa, duk layan perasaan le. layan la perasaan apa yang ada, suka, duka, cinta. opsss.. cinta takde eh.. tak pernah bercinta pun. okay tipu. pernah sekali dua je bercinta dulu. tu pun sekejap. well, orang kuat cemburu memang tak layak bercinta. kadang-kadang ego pula tu. okay, sedar diri sendiri. kesilapanku keegooanku. huhu. ah, malas nak cerita pasal cinta. haha. tu la duk layan perasaan kan. moral of the story, jangan layan perasaan. haha. okay, ni je la rutin cuti semester amie. bab makan, minum, mandi, tidur tu rutin biasa la kan.

nota ringkas : manage your time wisely. oh, lupa. minggu depan result final keluar. takut... :|

Wednesday, October 26, 2011

Thursday, October 13, 2011

MUET dan Real Steel

assalammualaikum.

alhamdulillah, pagi tadi amie dah pun selesai menjalani latihan askar wataniah dan berjaya mendapat pangkat sarjan. eh? mengarut apa aku ni? hehe. silap-silap. pagi tadi amie telah menghadapi speaking test MUET yang bertempat di kolej amie sendiri iaitu KPTMKL. ya Allah, pagi tadi sebelum pergi tu punyalah cuak sampai sakit perut sebab gementar. amie bertolak dari rumah pukul 7 pagi memandangkan test-nya start pukul 7.30 pagi. actually pagi-pagi tu ada briefing dulu dan tahulah kita group mana. amie satu group dengan kawan-kawan yang amie kenal dan pernah buat speaking test sama-sama semasa semester-semester lepas. jadi takde la gugup sangat. errr... ye ke tak gugup?

okay, lepas tu, kami dapat tahu yang kami group pertama sekali. ya Allah, nebesnya(nervous-nya). tapi gagahkan diri juga dan fikir positive. yelah kan, bila cepat speaking, cepat habis, cepat balik. so, tabahkan jelah diri. then kami dipanggil masuk ke discussion room tu dalam pukul 8 la juga kot. pastu duduk la ikut aturan. calon A, Mila. calon B, Picqa. calon C, Amie dan Calon D, Tikah. nak tahu tak kami dapat tajuk apa? kami dapat tajuk yang senang la juga iaitu: What is the most important in our life. A) Health, B)Friendship, C)Education dan D) Family. perghh, masing-masing tak nak kalah dengan point masing-masing lah, jadi kami concluded yang semua adalah penting dalam hidup kita. haha. sort of la.

lepas je habis MUET, amie dengan kawan amie, tikah, gerak pergi McD Maluri. breakfast kat sana disebabkan keinginan yang melampau. haha. kami ambil Family Box A. perghhh.. sedapnya. ada pancake, hashbrown, egg-muffin dan lagi satu tu tak ingat la apa. ada coffee and tea sekali. masa tengah makan tu borak-borak la. kawan amie tu nak balik Kedah hari ni, tapi amie saja-saja ajak dia pergi Berjaya Times Square(TS). dia pun okay. time tu pun kira awal lagi la. so kami balik dulu rumah sewa dia, ambil barang-barang then gerak pergi Puduraya dulu, beli tiket dan letak barang, pastu baru pergi TS.

sedap~ hehe.

kat TS, kami tengok wayang la, apa lagi kan. kami tengok movie Real Steel lakonan Hugh Jackman yang pernah berlakon jadi Wolverine kat dalam X-Men tu. memang best la cerita dia. superb. awesome. haha. cerita dia pasal robot bertinju. memang macam real la dengan sound efek yang terbaiknya lagi. then, jalan cerita dia tak meleret-leret sangat la. so, tak bosan. action dia pun bagus. amie boleh bagi 4.5 per 5 la. jadi pergilah tengok ye. hehe. lepas tengok wayang, kami pergi Sogo jap. sempat pula kan? padahal tiket bas kawan amie tu pukul 3. pergi Sogo semata-mata beli handbag untuk mak kawan amie tu. mak dia teringin, so belikan la. ya Allah, kat Sogo tadi RAMAI. ada warehouse clearance kat tingkat 7. kawan amie dapat handbag terus gerak, tapi time tu dah nak dekat pukul 3 dah. tapi nasib baik sempat. fuhh.. hurm, ha.. tu jelah. kbai.

smart la.

nota ringkas: agak seronok. dan sakit kaki. hee~

Wednesday, October 12, 2011

Wordless Wednesday WW#1

assalammualaikum.


but, the most important is love from Allah SWT.

Monday, October 10, 2011

Penamat Semester Lima.

assalammualaikum.

Alhamdulillah.
semalam berakhirnya peperiksaan akhir bagi semester lima.
sekarang masa untuk bercuti dan merehatkan otak sementara. phew~ 
tapi sebenarnya saya masih tension lagi memandangkan soalan Financial Accounting 5 (FAR300) sangatlah susah. ~alahai~
agak kecewa. subjek-subjek lain, Alhamdulillah okay, kertas soalan pun warna putih, suci dan bersih. 
tapi semalam warna PEACH. ya, warna PEACH.

-warna peach tak kelihatan sangat pula-

sama seperti kertas FAR250 semester lepas. agak susah la juga. 
masa mula-mula tengok kertas soalan warna tu, moral dah agak down. 
takut sangat-sangat. tapi saya akhirnya akur, jawab dan hanya bertawakal sahaja.
semoga keputusan tidak terjejas dan menaik atau maintain. AMIN.

okay. forget about final paper. 
now, i have to face Malaysian University English Test, as known as MUET.
my first test, which is speaking test will be held this Thursday.
and the rest, writing, reading and listening, will be held on 19 November.
so, wish me ALL THE BEST. :)

nota ringkas: dup dap dup dap menanti result. huu~

Saturday, October 1, 2011

Al-Fatihah

assalammualaikum.

30 September 2011 - lebih kurang jam 5.30 petang, aku menerima panggilan dari rumah. kedengaran suara abangku dihujung talian. "dik", kata abangku. kemudian sambungnya lagi "nenek Nakhoda sudah meninggal" (merujuk kepada nenek sebelah mak aku). aku langsung terkejut. tak tahu apa nak dikata, aku hanya meminta abangku menjemputku yang ketika itu berada di rumah teman.dan kemudian aku menghubungi salah seorang kakak ku, dia sedang menangis dan hatiku mula sayu.

...

maaf. aku sudah kebingungan, tidak tahu mahu tulis apa lagi. apa yang mampu aku ringkaskan ialah jenazah nenda selamat dikebumikan pada jam 10.30 pagi tadi. dimandikan, dikafankan serta disembahyangkan di salah sebuah masjid di Kampung Nakhoda. kemudian disemadikan di Tanah Perkuburan yang berhampiran di sana. satu pinta ku dari kalian, mohon sedekahkan Al-Fatihah buat nenda ku yang tersayang. Al-Fatihah.


nota ringkas: setiap yang hidup pastikan mati, cuma tidak tahu bila saja lagi.