Wednesday, December 14, 2011

Puzzle...

assalammualaikum..

hai semua...
amie nak share gambar puzzle.
puzzle ni amie dan beberapa kawan amie punya.
ada 1000 pieces, akhirnya mereka bercantum jua. huhu.
bukan senang nak buat tau. kena asingkan ikut huruf and susun ikut gambarnya.
tapi siap juga akhirnya.
inilah puzzle nya.

-Good Friends Are Forever-

nota ringkas : BFF!!! ;)

Wednesday, December 7, 2011

take a break...

assalammualaikum.

hai. 
amie nak share satu gambar yang amie ambil dan edit. 
gambar di Sungai Congkak.

indah bukan?

nota ringkas : nak rilex kan diri sebentar. ;)



Saturday, November 19, 2011

MUET dan Macaroons

assalammualaikum....

hyep! hari ini ada MUET. ya, MUET! reading, writing and listening test. tapi, pagi tadi la. dari pukul 8 sehingga 12.30 tengah hari kat KPTMKL. bagi amie, kira okay la soalan dia. nasib baik la tak susah sangat. bajet bagus je aku. haha.

nah. tempek logo sat. haha.

reading test, kita kena baca, lepastu jawab soalan yang A, B, C tu. apa eh namanya? ah, lupa la. masa dulu tau singkatan dia apa, sekarang ni tetiba lupa. haha.

writing test pula kena buat summary dan essay. tapi, amie rasa summary amie terlebih perkataan la. limit 200 je. alahai, harap pemeriksa tu kesian kat amie. haha.. harapan la. untuk essay pula, kira fine-fine aja. soalan dia pasal choose career based on interest. ha, pebenda yang amie merepek ntah. tapi okay kot. insyaAllah.

listening test pula nasib baik la orang yang cakap tu jelas suara dia takde slang-slang teruk sangat. so, overall okay juga la. eh, aku ni asyik okay je. huhu. ya, amie berharap resultnya pun okay la. dah la tak berusaha sangat. ish ish ish.. jangan tiru macam amie ye. sila la berusaha. hee~

okay, lepas MUET, amie dan beberapa kawan amie bergerak ke Axis Atrium untuk makan KFC. kawan amie ni ha, cravings sangat. amie ingat nak beli Subway, tapi macam malas pula. so, makan je la KFC. ambil Snack Plate. yummehh.. eh, Alhamdulillah. ;)

lepas makan, jalan-jalan sat. kat sana dah ada Tutti Fruity punya kedai!!! wah, exited kan? yelah, boleh perabih duit kat sana. okay, bad habit! haha. sekali sekala takpe la kan? hihi. so, time jalan-jalan tu terjumpa kedai LilDaisy. comel je kedai dia. kedai tu jual cupcakes dan macaroons!! yummmeeeehhhh...

packaging dia simple je, sticker tu pula comel. ;)

jadi, amie pun decide la untuk membeli macaroons sebab nak rasa. actually, dulu pernah makan, tapi yang kecil ciput letak atas kek tu, so tak rasa sangat macaroon nye. tadi ada kesempatan, maka beli la. amie beli tiga macaroons. amie ambil perasa salted caramel, coklat dan red velvet. harga salted caramel dengan coklat RM2, manakala red velvet pula RM3. pape pun sedap weyh... terutamanya yang red velvet tu. sedap sedap sedap. okay over. haha. ok, daaaa...

dari atas : Coklat, Red Velvet dan Salted Caramel.

nota ringkas : syukur, Alhamdulillah. ;)

Thursday, November 17, 2011

semester enam.

assalammualaikum.

hari ni amie pergi ke kolej tercinta, Kolej Poly-Tech MARA Kuala Lumpur untuk mendaftar bagi semester baru iaitu semester enam. final semester, insyaAllah. hari ni hari pendaftaran untuk pelajar lama UiTM yang menumpang di KPTMKL ni. huhu. macam-macam perasaan bercampur-baur, exited jumpa kawan-kawan lama, nervous nak tahu pasal kelas.. ehh.. macam-macam la. haha. okay, amie pergi mendaftar jam 9 la juga sebab tunggu kawan-kawan amie lagi. then, habis dalam pukul 10.30 lebih macam tu. pastu naik atas, nak tengok jadual dan nama classmates. hihi. jadual kira okay la. tapi, banyak gap yang lama la, ada sampai 3 jam tu. ohoiiii~ tapi takpe la, last semester punya pasal, i sanggup you. ehek~ *gedik.


i'm UiTM's student that do my study at KPTMKL. got that?

lepas dah merepek-repek tengok jadual dan berborak, amie dan kawan amie, tikah bergerak ke KLCC. wahhhh.. tak nak kalah you. ni sebab ada tiket TGV percuma la, apalagi. dapat dari Jusco haritu sebab birthday amie. huhu. tapi, memula kami pergi makan dulu. kami makan di Pizza Hut. haritu cravings sangat nak pizza. dapat la. tapi muak sangat sebab ambil Ultimate Cheesy 7 Chicken Pepperoni. muak doh. serius. makan dua slice je. nasib baik ada side order Chicken Wing Honey BBQ, sodap juga eh. yummy.

one word, sedap..


selesai makan, kami pun berangkat la ke TGV. eh.. tak, solat dulu. then pergi la ke TGV. disebabkan kami ada voucher ni, kami hanya boleh menonton movie yang ada tanda (*) sahaja. kat KLCC tu, movie yang ada tanda (*) ada dua je, Real Steel dan In Time. jadi kami pun decide la untuk tonton In Time as kami dah tengok Real Steel haritu. overall movie ni best la. ada pengajarannya iaitu, setiap saat itu sangat berharga dan bernilai. jadi, jangan bazirkan masa selalu ye, sekali-sekala takpe. eh. haha. tapi, movie tu memang best la. pelakon dia Justin Timberlake, kira okay la dia berlakon. wee~

not bad. ;)

lepas tonton wayang, amie pergi beli donut Big Apple. dah lama tak makan. pun cravings juga. Alhamdulillah, dapat juga makan apa yang amie cravings. rezeki tu. okay, donut Big Apple yang paling amie suka ialah Oreo punyalah. sodap sangat. yummeh.. ok, daaa...

nota ringkas: nak cari semangat belajar. semangat!!! hadirlah~

Monday, November 14, 2011

Only Hope

assalammualaikum..

hai kawan-kawan. pernah tak tengok movie A Walk To Remember? movie tu sangatlah best dan sweet. kalau tak pernah tengok lagi, sila lah tengok ye. hari ni amie nak share lagu yang ada dalam filem tu, Only Hope. sangat best dan menyentuh hati. ehek. gedik sat. pape pun kita layan.... errr.. layan liriknya ye. cuba dalami bait-bait liriknya tau.


Only Hope - Mandy Moore

There's a song that's inside of my soul. 
It's the one that I've tried to write over and over again 
I'm awake in the infinite cold. 
But you sing to me over and over and over again. 

So, I lay my head back down. 
And I lift my hands and pray 
To be only yours, I pray, to be only yours 
I know now you're my only hope. 

Sing to me the song of the stars. 
Of your galaxy dancing and laughing and laughing again. 
When it feels like my dreams are so far 
Sing to me of the plans that you have for me over again. 

So I lay my head back down. 
And I lift my hands and pray 
To be only yours, I pray, to be only yours 
I know now, you're my only hope. 

I give you my destiny. 
I'm giving you all of me. 
I want your symphony, singing in all that I am 
At the top of my lungs, I'm giving it back. 

So I lay my head back down. 
And I lift my hands and pray 
To be only yours, I pray, to be only yours 
I pray, to be only yours 
I know now you're my only hope. 

hmmmmm, hmmmmm, oooooh. 

nota ringkas : curi lirik dari mana ntah. yang penting, layan..

Saturday, November 12, 2011

Parti Barbeku

assalamualaikum.

semalam, ada parti barbeku di rumah kawan amie, Syana. cewah, parti barbeku tu. disebabkan rumah Syana mendapat banyak daging korban, jadi beliau telah men-decide untuk mengadakan BBQ untuk kawan-kawannya. yang hadir ke parti barbeku tu ialah amie, syana(tuan rumah memang dia ada la kan. haha), naim, dafi, aya, hana, lela dan asrul. huhu. parti BBQ tersebut bermula pada jam 8 malam dan berakhir pukul 12 malam la juga. padahal lebih, sebab amie sampai rumah amie pun nak dekat pukul 1. ish ish ish, tak senonoh anak dara balik lewat malam kan. yelah tak sedar asyik makan dan BBQ je. hehe.

antara menu yang ada ialah daging dan ayam BBQ. dua makanan ini telah diperap terlebih dahulu, tu pasal bila bakar, sodap yo. huhu. kemudian ada tom yam campur, kuah asam dan karipap. karipap dia sedap woo.. then, amie bawa coleslaw, tapi sikit jelah. dan kawan amie, Aya bawa dadih mangga. yummy.

daging yang telah diperap

BBQ time. hampir masak.

kaki kipas. ehek.

gambar di atas ini serba sedikit menceritakan apa yang berlaku sepanjang parti barbeku tu. gambar time makan tak ada pula. semua tengah syok makan, siapa yang nak ambil gambar an. huhu. kbai.

nota ringkas : makan untuk hidup. hee~

Thursday, November 10, 2011

Trip To Genting : 09112011

assalammualaikum.

hai semua. hari ni amie nak ceritakan tentang event yang berlaku semalam. event Trip to Genting, bersama kawan-kawan amie. seramai 14 orang termasuk amie menjejakkan kaki ke Genting Highlands untuk menikmati kegembiraan dan keseronokkan melampau-lampau di sana. okay, ayat nak bombastik je. huhu. kami mengambil Golden Package di Hentian Puduraya. harganya RM47 seorang. apa yang ada dalam Golden Package ni eh? bas untuk ke Skyway, dari Skyway ke Genting, pass masuk ke Genting (Outdoor saja), dari Genting ke Skyway dan dari Skyway ke Puduraya semula. kat KL Sentral pun ada pakej ni, maklumat lanjut search je Go Genting Golden Package ye.

tiket dia lebih kurang cam ni. ada 6 keratan, tapi dah koyak 3.

okay, kami bertolak dari Puduraya pukul 8.30 pagi. awal tak awal? haha. kemudian sampai di Skyway dalam pukul 9.30 la juga. dari Skyway kami naik bas untuk ke Genting memandangkan cable car sedang diservis. choiii~ nak tunggu bas ke Genting ni punyalah lama. dalam pukul 10 la juga kami baru naik. sampai atas nak dekat pukul 11 kot. entahlah tak tengok jam sangat pun. dah sampai Genting apa lagi, suka lah, nak berjimba-jimba lagi. huhu.


Spinner - pening naik benda ni.


okay, amie ceritakan game yang amie main je tau. kalau nak tahu game apa yang ada layarilah laman web Genting ye. huhu. first sekali amie naik Spinner. buaian yang ramai-ramai tu. nak tercabut kaki lepas turun dari buaian tu. kedua amie pergi Dinasourland, naik boat pusing-pusing tengok Dinasour. orang yang tak gemar permainan extreme boleh masuk yang ni ya. hehe. ketiga, amie naik Boating. ala yang kayuh berdua tu. ha, yang ni best juga. tapi lenguh la kaki nak mengayuh. haha. keempat, amie naik Pirate Ship, geli-geli perut naik benda ni. cuak la juga. haha.

Space Shot - tak naik dan tak nak naik. seram je. huhu.

banyak game yang tak dapat main memandangkan masa kami sangat la suntuk. dah la nak menunggunya pun lama. jadi dapat main empat game je. selebihnya ambil gambar kat sekitar Genting tersebut. apa-apa pun amie sangat seronok dapat bergembira bersama teman-teman semua. makin sayang amie dengan dorang semua. ehem. haha.kami bertolak pulang pukul 4.30 dari Genting turun ke Skyway dengan menaiki bas. sampai kat Skyway pukul 5.15 petang. tunggu lah bas kami untuk ke Puduraya pada jam 5.30 petang. kami sampai di Puduraya sekitar jam 6.30 petang. dan masing-masing pulang ke rumah dengan rasa penat tapi seronok. hehe.dan Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar, cuaca pun okay sangat. masa sampai-sampai kat Genting tu memang sejuk la. kabus tebal je. tapi semuanya okay dan sangat seronok yaw.. wee~

tanda persahabatan bak kata ijam. ;)

nota ringkas: terima kasih kawan. ;)


Monday, November 7, 2011

I Hate...


assalammualaikum.


okay, amie nak share poem dari filem 10 Things I Hate About You. pernah tengok tak? best kan cerita tu? and poem ni perempuan tu baca kat depan kelas, pastu menangis. huhu. poem ni bagi amie agak best dan suka la dengan poem ni. so, perdengarkanlah. errr.. i mean bacalah sendiri. hehe.


I Hate


I hate the way you talk to me
And the way you cut your hair
I hate the way you drive my car
I hate it when you stare


I hate your big dumb combat boots
And the way you read my mind
I hate you so much that it makes me sick
It even makes me rhyme


I hate the way you're always right
I hate it when you lie
I hate it when you make me laugh
Even worse when you make me cry


I hate the way you're not around
And the fact that you didn't call
But mostly I hate the way I don't hate you
Not even close, not even a little bit. not even at all.




nota ringkas : hate or love?

Friday, November 4, 2011

keputusan peperiksaan

assalammualaikum.

tajuk macam skema je kan? okay. hari ini 4 November 2011. ya, apa yang 'special' nya hari ini? hari ini merupakan hari yang ditunggu-tunggu oleh semua pelajar Universiti Tekonologi MARA a.k.a UiTM. kenapa mereka menunggu hari ini dan bukan esok atau semalam. sebab hari ini ialah hari keputusan peperiksaan keluar. huu~

usaha, takwa, mulia

okay, bila berbicara pasal result. apa lagi. macam-macam perasaan bercampur baur ketika menunggu keputusannya. macam amie. malam tadi cuak gila la. sampai tangan jadi sejuk. takut punya pasal, risau pun ada. asyik refresh je e-mail. well, amie dapat e-mail sebab dari semester dua lagi dah dapat e-mail. terima kasih UiTM kerana bagi e-mail. senang sikit. kalau buka kat Student Portal, confirm la lambat. hee~

yes. love sebab dorang bagi e-mail kat amie. hee~

then, bila dah dapat e-mail tu, cuak pula nak buka. dengan lafaz bismillah, amie pun buka. dan Alhamdulillah. result amie meningkat dari sem lepas. syukur ya Allah. sangat-sangat bersyukur. macam tak percaya pun ada. hee~ dan amie sangat gembira bila lihat mak dan ayah amie gembira. sukanya ya Allah. Alhamdulillah. mungkin result ini juga hadiah hari jadi amie yang beberapa hari lepas tu. huhu. anda pula bagaimana?

nota ringkas : bersyukurlah. Alhamdulillah.


Monday, October 31, 2011

antara tiada dan sediakah kita?

assalammualaikum..

pagi tadi amie pergi menziarahi kubur arwah nenek amie di tanah perkuburan Sungai Tua. area Selayang sana. kakak amie yang ajak sebab dia ambil cuti hari ni. jadi, amie pun pergi dengan dia dan mak amie sekali. sampai sana bersih-bersihkan kubur tu sikit dan tanam beberapa pokok kecil dan siram sedikit. kemudian ambil masa untuk baca Al-Fatihah dan kami terus pulang.

bila menziarah kubur tadi, teringat pula rakan amie yang telah tiada. Ayu, kawan amie dari darjah 3, kami agak rapat. masa dapat berita dia meninggal, amie agak terkejut. tapi tak boleh nak menangis. amie memang jenis macam tu. sukar untuk memberi reaksi perasaan serta merta. lewat. loading. bila lama-lama, barulah diri ini merasai kesedihan dan mungkin jua menangis. dan kadang perasaan sedih itu datang sekejap sekejap, bila teringat atau mengingatkan kembali saat itu.

ya, bila berbicara soal ingat, kita perlu ingat. MATI itu PASTI. setiap hari malaikat maut pasti akan datang menjenguk kita. melihat kita. kerna dia sudah pasti mahu bersedia untuk mengambil kita bila saatnya sudah tiba. tapi bersediakah kita? itu persoalan untuk diri sendiri. kita yang perlu melakukan persediaan untuk diri kita untuk melangkah ke alam yang seterusnya. bersedialah demi masa hadapan yang kekal abadi di alam akhirat nanti.


INGAT LIMA SEBELUM LIMA
sihat sebelum sakit
muda sebelum tua
kaya sebelum miskin
lapang sebelum sempit
hidup sebelum MATI


nota ringkas: adakala kita terleka, lupa dan alpa. tapi itu bukan alasan untuk kita tidak menjalankan tanggungjawab sebagai seorang hamba Allah. Al-Fatihah buat yang telah tiada.

Thursday, October 27, 2011

rutin cuti semester.

assalamualaikum.

hari ini amie ingin berkongsi rutin pada cuti semester. bukan rutin yang five, six, seven, eight tu ya. haha. nak berkongsi apa yang amie lakukan sepanjang cuti ni. menghadap 24 jam sehari. mostly la. okay, first sekali layan gambar. jommm..


komputer. 
online la, apa lagi. menghadap Facebook dan Twitter je memanjang. pastu kadang tengok movie atau video atau layan lagu. huhu. dan kalau boring sangat main Angry Birds. haha


novel dan komik.
ha.. tu la kerjanya, layan novel dan komik, pastu berangan dapat pakwe or husband yang sweet dalam novel tu. memang tak wujud la kan. hoho.


handphone.
guna untuk online, main game, ambil gambar, dengar lagu, SMS dan call. bab SMS dgn call tu jarang-jarang. tak tahu nak borak dengan siapa pun.



camera.
camera ni bawa tidur je. haha. camera ni gunanya ambil gambar le.


televisyen.
tengok la cerita apa yang menarik. tapi banyak yang tak menarik walau channel melambak. huh!

dan sekali-sekala lepak dengan kawan-kawan la, apa lagi kan. jumpa kawan-kawan, lepas rindu. buat aktiviti-aktiviti menarik bersama-sama, shopping ke. takpun keluar dengan family ke. keluar dengan pakwe memang tak la, pakwe pun takde. hahaha.. begitulah. dan kalau ada lebih-lebih masa, duk layan perasaan le. layan la perasaan apa yang ada, suka, duka, cinta. opsss.. cinta takde eh.. tak pernah bercinta pun. okay tipu. pernah sekali dua je bercinta dulu. tu pun sekejap. well, orang kuat cemburu memang tak layak bercinta. kadang-kadang ego pula tu. okay, sedar diri sendiri. kesilapanku keegooanku. huhu. ah, malas nak cerita pasal cinta. haha. tu la duk layan perasaan kan. moral of the story, jangan layan perasaan. haha. okay, ni je la rutin cuti semester amie. bab makan, minum, mandi, tidur tu rutin biasa la kan.

nota ringkas : manage your time wisely. oh, lupa. minggu depan result final keluar. takut... :|

Wednesday, October 26, 2011

Thursday, October 13, 2011

MUET dan Real Steel

assalammualaikum.

alhamdulillah, pagi tadi amie dah pun selesai menjalani latihan askar wataniah dan berjaya mendapat pangkat sarjan. eh? mengarut apa aku ni? hehe. silap-silap. pagi tadi amie telah menghadapi speaking test MUET yang bertempat di kolej amie sendiri iaitu KPTMKL. ya Allah, pagi tadi sebelum pergi tu punyalah cuak sampai sakit perut sebab gementar. amie bertolak dari rumah pukul 7 pagi memandangkan test-nya start pukul 7.30 pagi. actually pagi-pagi tu ada briefing dulu dan tahulah kita group mana. amie satu group dengan kawan-kawan yang amie kenal dan pernah buat speaking test sama-sama semasa semester-semester lepas. jadi takde la gugup sangat. errr... ye ke tak gugup?

okay, lepas tu, kami dapat tahu yang kami group pertama sekali. ya Allah, nebesnya(nervous-nya). tapi gagahkan diri juga dan fikir positive. yelah kan, bila cepat speaking, cepat habis, cepat balik. so, tabahkan jelah diri. then kami dipanggil masuk ke discussion room tu dalam pukul 8 la juga kot. pastu duduk la ikut aturan. calon A, Mila. calon B, Picqa. calon C, Amie dan Calon D, Tikah. nak tahu tak kami dapat tajuk apa? kami dapat tajuk yang senang la juga iaitu: What is the most important in our life. A) Health, B)Friendship, C)Education dan D) Family. perghh, masing-masing tak nak kalah dengan point masing-masing lah, jadi kami concluded yang semua adalah penting dalam hidup kita. haha. sort of la.

lepas je habis MUET, amie dengan kawan amie, tikah, gerak pergi McD Maluri. breakfast kat sana disebabkan keinginan yang melampau. haha. kami ambil Family Box A. perghhh.. sedapnya. ada pancake, hashbrown, egg-muffin dan lagi satu tu tak ingat la apa. ada coffee and tea sekali. masa tengah makan tu borak-borak la. kawan amie tu nak balik Kedah hari ni, tapi amie saja-saja ajak dia pergi Berjaya Times Square(TS). dia pun okay. time tu pun kira awal lagi la. so kami balik dulu rumah sewa dia, ambil barang-barang then gerak pergi Puduraya dulu, beli tiket dan letak barang, pastu baru pergi TS.

sedap~ hehe.

kat TS, kami tengok wayang la, apa lagi kan. kami tengok movie Real Steel lakonan Hugh Jackman yang pernah berlakon jadi Wolverine kat dalam X-Men tu. memang best la cerita dia. superb. awesome. haha. cerita dia pasal robot bertinju. memang macam real la dengan sound efek yang terbaiknya lagi. then, jalan cerita dia tak meleret-leret sangat la. so, tak bosan. action dia pun bagus. amie boleh bagi 4.5 per 5 la. jadi pergilah tengok ye. hehe. lepas tengok wayang, kami pergi Sogo jap. sempat pula kan? padahal tiket bas kawan amie tu pukul 3. pergi Sogo semata-mata beli handbag untuk mak kawan amie tu. mak dia teringin, so belikan la. ya Allah, kat Sogo tadi RAMAI. ada warehouse clearance kat tingkat 7. kawan amie dapat handbag terus gerak, tapi time tu dah nak dekat pukul 3 dah. tapi nasib baik sempat. fuhh.. hurm, ha.. tu jelah. kbai.

smart la.

nota ringkas: agak seronok. dan sakit kaki. hee~

Wednesday, October 12, 2011

Wordless Wednesday WW#1

assalammualaikum.


but, the most important is love from Allah SWT.

Monday, October 10, 2011

Penamat Semester Lima.

assalammualaikum.

Alhamdulillah.
semalam berakhirnya peperiksaan akhir bagi semester lima.
sekarang masa untuk bercuti dan merehatkan otak sementara. phew~ 
tapi sebenarnya saya masih tension lagi memandangkan soalan Financial Accounting 5 (FAR300) sangatlah susah. ~alahai~
agak kecewa. subjek-subjek lain, Alhamdulillah okay, kertas soalan pun warna putih, suci dan bersih. 
tapi semalam warna PEACH. ya, warna PEACH.

-warna peach tak kelihatan sangat pula-

sama seperti kertas FAR250 semester lepas. agak susah la juga. 
masa mula-mula tengok kertas soalan warna tu, moral dah agak down. 
takut sangat-sangat. tapi saya akhirnya akur, jawab dan hanya bertawakal sahaja.
semoga keputusan tidak terjejas dan menaik atau maintain. AMIN.

okay. forget about final paper. 
now, i have to face Malaysian University English Test, as known as MUET.
my first test, which is speaking test will be held this Thursday.
and the rest, writing, reading and listening, will be held on 19 November.
so, wish me ALL THE BEST. :)

nota ringkas: dup dap dup dap menanti result. huu~

Saturday, October 1, 2011

Al-Fatihah

assalammualaikum.

30 September 2011 - lebih kurang jam 5.30 petang, aku menerima panggilan dari rumah. kedengaran suara abangku dihujung talian. "dik", kata abangku. kemudian sambungnya lagi "nenek Nakhoda sudah meninggal" (merujuk kepada nenek sebelah mak aku). aku langsung terkejut. tak tahu apa nak dikata, aku hanya meminta abangku menjemputku yang ketika itu berada di rumah teman.dan kemudian aku menghubungi salah seorang kakak ku, dia sedang menangis dan hatiku mula sayu.

...

maaf. aku sudah kebingungan, tidak tahu mahu tulis apa lagi. apa yang mampu aku ringkaskan ialah jenazah nenda selamat dikebumikan pada jam 10.30 pagi tadi. dimandikan, dikafankan serta disembahyangkan di salah sebuah masjid di Kampung Nakhoda. kemudian disemadikan di Tanah Perkuburan yang berhampiran di sana. satu pinta ku dari kalian, mohon sedekahkan Al-Fatihah buat nenda ku yang tersayang. Al-Fatihah.


nota ringkas: setiap yang hidup pastikan mati, cuma tidak tahu bila saja lagi.

Wednesday, September 28, 2011

Samsung Galaxy Ace S5830

assalammualaikum.

Sumber: Google

perkenalkan, inilah pakwe baru saya. 
*wink*
;)

nota kaki: ku bukan materialistik.

Sunday, August 28, 2011

tiga cerita. semput~

assalammualaikum.

*this is short entry*

sebelum nak ucapkan selamat hari raya ke apa ke.
amie nak bagitahu yang amie dah berjaya memiliki sebuah kamera Nikon Coolpix L120.
yahoooooo..
seronok tak terkata la.
kira macam hadiah di hari raya la jugak.
padahal beli time minggu ke 2 puasa hari tu. hehe.
bagi sesiapa yg tak tahu rupa bentuk Nikon Coolpix L120 tu, ni lah rupanya.

dicuri daripada Google. hee~

okay. ni nak cakap pasal final sikit.
apa yang final?
final examination la.
akan bermula kurang dari sebulan. OMG!
haaa~ semput~

ni lah jadual final exam AC110 Sem 5. huu~

okay.
sebelum final kita raya kan?
jadi amie nak ucapkan 
Selamat Hari Raya Aidilfitri 
dan 
Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke 54.

nah, nak tempek juga hasil edit gambar yang diambil menggunakan kamera baru amie. wee~

kaki tulis nota: maaf zahir dan batin. :)



Saturday, July 23, 2011

biodata.?

assalammualaikum.

hari ni nak cakap pasal biodata. dah lama tak update, tiba-tiba cakap pasal biodata kan? kenapa, sebab teringat je. okay. biodata, dalam Kamus Dewan Edisi Ketiga bermaksud maklumat ringkas tentang diri seseorang, untuk pengetahuan anda la. sekarang ni amie dah jarang dah tulis biodata. buat apa kan? lagipun takde orang yang minta pun. (bajet macam ada orang nak je). sekarang ni, nak tahu pasal maklumat diri, tengok Facebook je cukup. tapi kat Facebook pun ramai yang menipu. tak kerja tulis kerja. apa la, sekali LHDN siasat nanti, naya korang tau. hehe. padan muka. siapa suruh tipu pasal diri sendiri.

okay, amie tak nak cerita pasal tipu menipu ni. amie nak cerita pasal biodata masa zaman sekolah dulu. ye, zaman sekolah dulu. fokus pada sekolah rendah ye. rasanya time tu la kita buat biodata paling innocent sekali. hampir semua orang jujur masa buat biodata diri zaman sekolah rendah. yelah, budak-budak lagi, memang innocent je lah kan.

dalam biodata tu mesti tulis nama, nama panggilan, nama mak dan ayah, jumlah adik beradik atau anak keberapa. then, hobi, cita-cita, wawasan pun ada tau. pastu sambung dengan senaraikan makanan dan minuman kegemaran. pastu letak nama kawan baik, karib, rapat. macam-macamlah. tapi yang paling tak boleh blah letak nama MUSUH. kebanyakkannya akan jawab SYAITAN, IBLIS. tapi alih-alih dah besar perangai lebih kurang je cam musuh tu. opss~ terlebih sudah. tapi tu semua zaman kekanak riang atau ribena kan.? semua pun baik-baik je, kalau nakal pun, nakal bebudak kan. buat biodata pun warna-warni je. tapi kalau tulis nama tak boleh guna pen merah la, sebabnya taknak mati cepat kot. ohoi~ pemikiran kanak-kanak yang sungguh innocent dan main percaya je cakap orang. huhu.

lebih kurang macam ni la biodatanya~

kaki tulis nota : ada sesiapa nak biodata amie? ehek~

Tuesday, June 28, 2011

jaga kesihatan dan pemakanan itu sangat penting!

assalammualaikum.

dah baca dah tajuk diatas itu. nak tahu kenapa amie mempunyai kesedaran untuk berbicara tentang perkara ini.? nak tahu.? nak tahu ke tak ni.? okay, okay. amie nak bagitahu ni. dua minggu lepas, amie tak dapat menjalankan tugas sebagai pelajar seperti biasa. kenapa.? sebab amie sakit. cirit-birit, demam dan muntah-muntah. ya Allah peritnya rasa. empat hari amie tak datang kolej tau. EMPAT HARI. hari Jumaat tu jelah baru amie datang, itu pun masih lagi demam. kira-kira seminggu la juga amie sakit. sedih tau tak.? sedih sebab ketinggalan banyak perkara. tapi nak buat macam mana kan, dah nak sakit. uhuk~

walaubagaimanapun, semasa kita masih sihat ni, kita hendaklah jaga kesihatan kita. tidak lupa juga pemakanan. dua-dua sama pentingnya. kalau makan tak teratur waktunya, maka sakit pun mudah la datang. tak kira lah gastrik ke, pening ke. apa-apa saja la. tu pasal lah amie tekan kan disini bahawa dua-dua perkara ini sama penting. pemakanan kita pula hendaklah berkhasiat seperti yang tertera dalam piramid makanan. dan kesihatan pula jaga la seelok-eloknya. bila rasa macam tak sihat je, cepat-cepatlah makan berubat. jumpa doktor, makan ubat atau apa sahajalah yang boleh meredakan sakit anda tu. jangan tunggu lama, nanti melarat pula tau. kita wajib ambil berat tentang dua perkara ni. kalau tak diri sendiri, siapa lagi.? jadi, tolonglah sedar.

Piramid Makanan boleh dijadikan sebagai panduan untuk memilih makanan.

sebenarnya amie agak terkesan la juga dengan sakit hari tu. tidur pun tak cukup. pergi klinik sampai tiga kali untuk tiga hari berturut-turut. makan ubat banyak dan tak sedap pula tu. jadi, amie agak serik sebenarnya. maka, amie pun berkongsi la rasa risau amie ni dengan korang. supaya korang pun concern pasal pemakanan dan kesihatan diri. kalau dah sakit, memang susahlah. nak buat apa pun tak dapat. macam amie bagitahu diatas, empat hari tak pergi kolej. dan menyebabkan amie ketinggalan. sangat sedih okay. nak makan pun tak lalu. makan bubur je. takut nak makan benda-benda lain. berat badan amie turun sampai dua kilogram tau. tapi sekarang ni dah naik balik kot. hehe~

sedapnya bubur ayam McD. terliur pula.

kaki tulis nota: jaga pemakan dan kesihatan ye kawan-kawan. semoga hidup kita sihat sejahtera. Amin. :)

Wednesday, June 1, 2011

kesibukan melampau.

assalamualaikum.

dah lama tak update blog ni. hari ni tiba-tiba membuak-buak pula rasa hati untuk update blog. tiba-tiba sahaja kan? sebenarnya sibuk la buat itu dan ini. lepas satu, satu yang kena lakukan. ahh~ alasan je kan.? kadang tu nak tulis, tapi idea takde, tak tahu la mana hilang. kadang tu dah taip-taip, tapi delete balik. nak menulis pun kena fikir dua-tiga kali juga, takut terlanjur tulisan, padah jawabnya. eh, cam pelik je peribahasa ni. peribahasa ke.? *please la*

okay, sekarang ni amie dah masuk semester 5. *ouh, tuanya aku* okay, takde la tua sangat. nak belajar tak payah nak fikir tua muda sangatlah. kan kita sentiasa dinasihatkan "Menuntutlah ilmu sampai ke liang lahad". so, korang jangan rasa risau sangat la kalau ada yang cakap-cakap korang dah tua dah. buat apa nak belajar. korang bagi cili api sikit kat dorang. ingat bagus sangat ke.? *emo jap* tapi cili api tu letak la dalam donut, so dorang takde la tau dorang makan cili api. hoho. kejam kan.? tapi memang wujud orang macam ni tau. okay, tak mau komen panjang lebar pasal ni, buat tambah dosa je. nak sambung balik pasal semester 5. yeahh..

biasanya kalau cerita pasal belajar mesti letak buku kan.? 
amie letak alat menulis untuk kelainan. HAHA.
*bila takde kerja, kita berseni pula*

amie ambil diploma perakaunan UiTM, tapi belajar di KPTM. jadi jadual belajar amie ikut UiTM walau belajar kat KPTM. *saja nak bagitahu* okay. minggu lepas keluar result untuk diploma UiTM, result amie, boleh la. amie syukur sangat sebab pointer kekal maintain. *erk.* minggu lepas juga amie daftar kat KPTM untuk semester 5 ni ha. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar setakat ini. semester ini amie ambil 6 subjek dengan jumlah kredit 18. wahh.. banyak juga kan.? takut wooo~ mudah-mudahan semua berjalan lancar. hari ini dah hari ketiga belajar. opsss~ datang kolej sebenarnya, dua subjek je yang dah masuk belajar, yang lain tak start lagi. takut juga untuk semester ni, makin banyak tanggungjawab kan. tapi takpe, insyaAllah amie boleh. dan korang pun boleh juga. ohh~ yeahh..

nota kaki : semoga semua berjaya mendapat apa yang diimpikan. apa yang penting, usaha dan tawakal. okay.?

Tuesday, May 3, 2011

seharian berjalan semalam.

assalammualaikum.

ohhh.. yeahhh.. cuti semester sudah bermula. jadi bermulalah masa untuk berfoya-foya. semalam, amie keluar dari pagi sampai malam. merayap je kerja kan.? tapi best la. mula-mula amie gerak pergi Times Square(TS) dengan seorang member ni dulu. saja jalan-jalan. beli beberapa barang. gerak pergi TS dalam pukul 11 pagi la jugak. sampai sana makan-makan dulu. pastu shopping sikit. sikit ke.? ehem.. adalah beberapa barang juga. huhu. selepas pergi TS kami gerak pergi Sunway pula. weee~

okay, pergi Sunway, kiteorang naik Star LRT dari Hang Tuah ke Masjid Jamek. kat sini kteorang jumpa lagi dua member, so gerak 4 orang la. then kteorang naik Putra LRT dari Masjid Jamek ke KL Sentral. and then dari KL Sentral kteorang tukar naik KTM pula sampai Subang Jaya. dari Subang Jaya pula naik bas mini pergi Sunway. tudia. complicated sungguh kan cara nak pergi Sunway.? tapi takpe sekali-sekala je. wee~

ahha, ni amie nak cerita sikit masa dalam KTM tu, kteorang semua masuk kat koc wanita. tak nak lah menggedik-gedik berhimpit-himpit kat gerabak lain kan. dah la kami berempat perempuan, jadi masuklah koc wanita. yang tak bestnya, ada jugak dalam 10++ orang lelaki masuk dalam koc wanita. ehhhh.. dorang ni apa ha.? dua alam ke.? tak malu sungguh, dah la duduk pula tu. sungguh kurang ajar ye. sampai kat satu stesyen tu, ada abang KTM tu nampak, suruh diorang semua kebelakang. tapi degil ya amat, nak jugak jadi pondan duk kat dalam koc wanita. sungguh tidak malu betullah. geram je rasanya. eeeee~

okay-okay, lepas turun KTM tu barulah amie cool down sikit. and tergelak-gelak masa naik bas mini. bas mini yang keuzuran pulak tu. habis cair make-up akak tau. haha. tapi takpe, pengalaman semua tu. tujuan utama kteorang pergi Sunway adalah untuk menikmati steamboat di Flaming Steamboat. harga pula RM23++ sekepala. tapi memang best la. makan macam-macam kot. buffet kan, so boleh ambil apa sahaja yang korang nak. amie kan gila udang, apa lagi tiga empat pinggan juga lah amie ambil udang. bukan setakat udang, macam-macam lah ada, nasi, mee. ambil je apa yang korang nak makan. even ais krim pun ada tau. seronok la. amie malas nak cerita banyak-banyak. layan gambar la ye.? weee~


cepatlah masak~ ouhh..

ambil pakai tangan je tau. korang boleh.? haha.

kacau-kacau sikit.

ketam dan siput buluh kot.

dessert : ice cream.

finish. bersepah kan.? ni baru 4 orang. haha.

selesai je makan steamboat selama dua jam, kira-kira pukul 7 la juga, kami beredar ke Sunway Piramid pula. lepak-lepak sekejap sebab time tu hujan lebat ouh. pergilah main merry go round. da besar-besar pun main merry go round macam budak-budak. haha. kat Sunway gak, amie singgah kedai Popular, beli novel untuk dibaca sepanjang cuti semester ni. amie beli buku Lafazkan  Kalimah Cintamu by Siti Rosmizah dan Penulis yang disayang Tuhan by Bahruddin Bekri. habis je lepak kat Sunway, tengok pun hujan renyai-renyai je, kteorang pun gerak balik naik bas RapidKL menuju ke Putra LRT Kelana Jaya, naik Putra sampai Masjid Jamek, then dari Masjid Jamek naik Star LRT menuju rumah masing-masing. sampai rumah nak dekat pukul 10 la juga. penat tapi seronok. terima kasih buat aju, awai dan tikah untuk semalam ye. jumpa korang semester depan. wee~

kaki tulis nota : kenyang giler semalam, tapi hari ni dah lapar balik. eheh~

Friday, April 15, 2011

sumpah! dah lama tak update.

assalammualaikum.. (entri tidak bergambar. MAAF.)

tudiaa.. bukan main panjang tajuk eh. nasib baik tak tulis semua kat tajuk tu. okay, ini hanyalah short update memandangkan kesibukkan dan juga final exam yang menghampiri. asyik jadi silent reader saja. dah la tak boleh follow, masalah betul. tapi hari ni dah okay dah. yeayyy.. okay, amie nak minta tolong dari semua. tolong doakan agar amie berjaya menjawab soalan final ini dengan jayanya serta mendapat keputusan yang cemerlang. Amin. terima kasih semua. wee~

opsss.. lupa pula. nak cakap pasal jadual final sikit. semester ini amie ambil 5 subjek, tapi final ada 4 je. nampak cam mudah, tapi tak sebenarnya. sangat tension okay. amie akan memulakan final pada hari Khamis bersamaan dengan 21 April 2011 dengan subjek AIS280. kemudian selang dua hari pada 24 April 2011 pula subjek MAF280. FAR250 pula selang sehari selepas MAF280, iaitu pada 26 April. terbaik tak dua subjek ni dekat-dekat.? tension babe. arghhh... ldan akhir sekali, ECO211 pada 1 Mei 2011. kemudain boleh joli katak sebelum sambung semester 5 pada 30 Mei. sekejap je cuti. redha je la. okay la tu. so, amie harap sangat-sangat anda semua doakan amie berjaya lulus dengan cemerlang. Amin.

okay cerita sikit pasal subjek-subjek ni. AIS280 tu adalah subjek berkaitan komputer dan akaun. maknanya macam mana cara kita rekod perkara yang berkaitan akaun dalam komputer. kami gunapakai software MYOB dan juga EXCEL. so, kena la hafal formula-formula nya. adess~ untuk MAF280, ia berkaitan dengan costing. jadi kita kena tahu la nak kira cost, budget dan pelbagai lagi. untuk FAR250 pulak, adoii~ ramai cakap killer paper/subject. memang bikin cuak la kan. haishh.. FAR adalah subjek akaun oke. argghh.. takut! last but not least, ECO211, berkaitan dengan ekonomi la, tapi macroeconomi. skop yang lebih meluas. sumpah takut. so, again. doakan amie dapat jawab final ni dengan jayanya dan mendapat keputusan cemerlang, gilang dan terbilang. AMIN.

kaki tulis nota : tulis short update, tapi macam panjang pula. opsss~ sorry. yang penting doakan amie tau. sayang korang laju-laju. :D

Monday, March 21, 2011

kawan, sahabat dan sewaktu dengannya.

assalammualaikum.

hari ini, malam ini, diwaktu hujan sudah jatuh ke bumi, amie berniat untuk menulis setelah sekian lama menyepikan diri. menceritakan tentang kawan, sahabat dan yang sewaktu dengannya. ada yang memanggil mereka kawan. ada yang memanggil mereka sahabat. ada pula yang memanggil mereka rakan. pelbagai gelaran kita beri pada insan yang berada disekeliling kita yang tidak tergolong dalam kategori keluarga mahupun saudara-mara. ya, itu adalah definisi kawan dari skop yang luas. bukan Skop Production ya. mereka adalah manusia yang kita bergaul sehari-hari. saya fokuskan pada manusia pada entri ini. untuk haiwan atau tumbuh-tumbuhan, mungkin lain kali.

Pak Cik Google bagi pinjam.

bagi skop yang lebih kecil, kawan adalah orang yang kita sayang dan beri kepercayaan dalam kehidupan sehari kita. kebiasaannya, kita akan bercerita tentang perihal hidup kita dengan mereka, berkongsi rahsia mahupun bergosip tentang perkara hangat disekeliling kita. namun, setiap orang mempunyai pandangan berbeza mengenai kawan. dan ada juga yang mengkelaskan kawan kepada beberapa jenis seperti kawan baik, kawan karib, kawan sekolah dan berbagai lagi. dan klasifikasi terbesar mengenai kawan ialah kawan ketawa dan kawan menangis. inilah perkara yang amie nak kupas sebenarnya.

okay. orang selalu cakap mudah untuk kita mencari kawan ketawa, tetapi kawan menangis susah sekali. kenapa ada perspektif mengenai ini? sebab ia selalu terjadi. pasti ada yang mengalami. even orang disekeliling kita jua mengalami. kadang kita cuba memahami kenapa berlaku perkara begini. sudah menjadi lumrah, bila ada yang baik pasti ada buruknya. setiap perkara pasti ada pro dan con. bila ada senang pasti ada susahnya. kita harus berfikiran positif dalam melalui hal yang terjadi ini. dan untuk itu, bila kita bersedih dan tiada teman disisi, sentiasa ingat kita ada keluarga yang dekat dihati dan juga yang Maha Mengetahui. walaupun perasaan itu mungkin berbeza, cuma ingatkan kembali, kita tidak pernah bersendiri. itu yang pasti.

apa yang amie cuba sampaikan kat sini, kita tidak perlu terlalu berharap atau bergantung pada sahabat. walaupun kita memerlukan sahabat, adakala dan ada ketika masa mereka tidak dapat bersama kita. cuba hargai detik-detik bersama dan jangan terlalu mencari mereka bila kita sengsara. biasanya kawan akan datang sendiri dan mereka yang menjadi kawan kita pasti ada naluri tentang apa yang terjadi pada kita. ya, kebanyakannya terjadi begini. dan bagi kawan yang hanya bergembira sahaja dengan kita tapi masa susah langsung tiada, tidak mengapa, treat them nicely. mungkin mereka tak berpeluang merasai kegembiraan yang kita alami, jadi apa salahnya kongsikan sedikit kegembiraan kita kepada mereka. ingat fikir positif. pasti lambat laun mereka akan berubah juga. doakan saja. bila anda baik kepada seseorang, insyaAllah, dia juga akan baik dengan kita. tetapi jika tidak, anggaplah itu ujian buat kita. ujian yang mendewasakan dan mematangkan kita.

kaki tulis nota : kawan biar beribu, bercinta biar satu. eh, lari tajuk dah ni.

Monday, March 7, 2011

free size?

assalammualaikum.

pernahkah anda bertingkap membeli-belah? maksud saya window shopping, atau ringkasnya tidak membeli apa-apa hanya sekadar mencuci mata. pernah bukan? bagaimana pula dengan shopping, atau membeli-belah? tentu pernah bukan. tak kira la di shopping mall terkemuka mahupun di bundle. semuanya di kira sama la juga.

orang sekarang shopping tak kira la sales ke tak.

apa perasaan anda ketika membeli-belah? pasti seronok bukan? dapat beli baju baru, kasut baru, seluar baru, jam tangan baru, awek baru. opss.. tak masuk dalam pakej oke. keseronokkan itu bertambah-tambah jika kita dapat menggayakan barangan baru tersebut. tapi tak seronok mana sangatlah jika memikirkan wang simpanan dah menjadi tanah rata dari sebuah bukuit(bukit) atau guinung(gunung). atau pun bebanan hutang kredit makin bertambah dengan kadar bunga, baja, pokok, pasu dan sebagainya. tapi ini anda kena tanggung sendiri. pandai membeli pandailah membayar. ye dak?

tujuan saya nak tulis ini bukan berkaitan hutang atau apa. saya nak cakap tentang SAIZ. ya, saiz atau size. pernah tak korang nampak kasut di kedai Viki yang berharga RM199.90 yang sangat la cun dan masa tu korang pun ada banyak wang. tanpa fikir panjang korang pun inginlah membeli sepasang dua buat pakai dalam rumah dikala kebosanan. maka korang pun panggillah akak atau adik (jurukasut?) di kedai itu lantas bertanya "kak, size 9 ada tak?". akak tu pun membalas "kejap ye dik, akak pergi tengok". pastu akak tu datang balik tanpa membawa sebarang kotak mahupun sepasang kasut lalu berkata "dik, saiz 9 takde dik, 6 & 7 ada la". lalu hati korang pun menjadi hampa. dengan rasa kecewa korang pun berlalu pergi dari kedai Viki dan masuk ke kedai Batu pula. dan kali ini, kejadian sama berlaku hinggalah kedai ke 90 yang korang pergi barulah ada size korang. tapi kasut tersebut tidaklah secantik mana. korang tetap hampa. pernah tak alami situasi ini? tak pernah? anda untung, sila bersyukur sekarang. yang pernah? kesian bukan. huu~

tadi ni cerita tentang kasut. sekarang saya nak cerita pasal BAJU. ya, baju. nak cari baju pun kena ada saiz bukan? pergi mencari-cari, baju yang nak dibeli, merayau sana sini, eh, lawalah yang ni. belek punya belek, tulis situ FREE SIZE. bila free size selalunya tak boleh cuba atau no trying. maka dengan mata dah terpana, dengan duit yang ada, aku hulurkan pada cashier, agar baju ini jadi aku yang punya. balik pun dengan senang lenang dan hati tenang. masuk bilik terus pakai baju yang dibeli tu. tetapi, alamak. tak muat la pulak. sendat di situ. bagaimana ni.? dah la tadi akak tu cakap "adik pakai baju ni lawa, cantik, menarik, memang class gitu". akak puji saya melangit tapi kenapa saya pakai sendat ni? nak tak nak terpaksa la bagi kat orang lain, sekali orang lain tu pakai pula, omak aii.. besarnya. macam pakai kain langsir pula. ish3. tulis free size, baik tulis untuk orang yang "sedang-sedang je" atau pun tulis size sebenar. kan bagus. tidaklah mengecewakan orang ramai.

situasi ini jugalah yang agak mengecewakan saya, opss.. bukan saya sahaja, ramai jua kecewa tau. mereka telah menaruh harapan tinggi untuk memiliki baju tersebut. tulis free size, tapi menghampakan. tidak semua orang free size. semua orang ada size masing-masing. kebiasaannya baju yang free size ini lawa-lawa, tapi sayang tak semua dapat memilikinya. ohh.. kami hampa. tolonglah buat sesuatu. huu~

kaki tulis nota : beruntunglah mereka yang free size bukan? hee~

Saturday, March 5, 2011

tidak kedengaran.

assalammualaikum.

senyap, sunyi dan sepi. 
aku terdiam di sini.
bagai tiada apa terjadi.
aku menghilangkan diri.

sibuk
itu alasanku.
maaf
itu kesalku.

senyap
aku menjadi sunyi
lalu terusku menyepi
dan mendiamkan diri

maaf
kulontarkan kekesalan
harap
ku diberi pengampunan.

semoga tidak berulang kembali.
aku berjanji.
dan akan ku cuba mengotakan janji.

[Credits : Google]

kaki tulis nota : aku menjadi pembaca senyap kebelakangan ini, jejak pun ku tak tinggalkan. maaf. komitmen semakin tinggi dan tanggungjawab makin besar.

Friday, February 11, 2011

assignment. assignment. assignment.

assalammualaikum.

{short update}

sebagai pelajar kita tak terlepas dari assignment. begitu juga dengan amie. huu~ semalam amie baru je lepas presentation, sudah la tersasul. ahh. malas nak cerita. tapi nak cerita jugak. ahha~ semalam presentation BEL, subjek english. sekali tersasul sebut 'apa'. adoi.. sedih je. dah malas nak fikir lagi. hari ini terima assignments baru, subjek AIS dan BEL lagi. kali ini BEL kami kena buat ROLE PLAY. maknanya kena berlakon la. topik adalah mengenai masalah. masalah apa.? yang ni kita tak tahu. sekarang tengah memikirkan nak buat pasal apa. THINK. THINK. THINK.

kaki tulis nota : hadiah buat peserta contest tak pos lagi dek kesibukkan minggu ini. insyaAllah minggu depan amie pos. wee~

Friday, January 28, 2011

10 Perkara Memalukan Zaman Sekolah Rendah

assalammualaikum.

tadi godek-godek bloglist, terpana dengan tajuk entry by Aurfirhan. 10 Perkara Memalukan Masa Sekolah Rendah. agak tergelak-gelak la juga time membaca entry beliau. tiba-tiba amie pun teringat la zaman sekolah rendah dulu. ada la jugak yang memalukannya. meh, amie nak kongsi 10 perkara memalukan yang amie lalui zaman sekolah rendah dahulu. jeng, jeng, jeng..


gambar malu-malu. pipi amie gemok. uh

  1. okay, time nak balik sekolah semua orang excited kan.? amie pun sama la. gila excited. dengar loceng bunyi je terus la berlari-lari tanpa pandang kanan dan kiri. nak tau apa.? amie jatuh macam nangka busuk oke. serius gedebuk gitu. jatuh kat mana.? depan pintu pagar sekolah. time tu kan ramai orang kat depan pintu tu. memang malu gila la. dengan baju kotor, amie bangun cepat-cepat dan lari lagi. dah la sakit. sobsobsob.
  2. yang ni pun pasal jatuh gak, tapi yang ni lagi teruk. dah la time nie darjah 6. konon besar la kan. haha. pergi sekolah agama, naik la van an. nak turun tu sekali kain tersangkut kat kerusi plak. dah la terjatuh ke jalan tar dan sakit, kain pulak koyak plak tuh. adoi. malang sungguh nasibku. huu~
  3. ada satu hari ni pergi sekolah agama cam biasa la. sampai sekolah belajar semua. then time rehat, pergi la kantin. ramai la gak yang pandang amie semacam je. time tu rasa cam famous je. sekali member tegur. "weyh amie. kau pakai kain terbalik la". amie pun pandang la kain amie, Ya Allah. macam mana boleh terbalik nie. yang dalam kat luar, yang luar kat dalam.? pergi lari masuk toilet, keluar je terus naik kelas. tak nak gi kantin. wuwu~
  4. masa darjah satu pernah gak 'terkucil' dalam kain. time tu sebenarnya nak balik da. tapi cikgu tu la, nak tahan kteorang suruh buat matematik kat depan kelas pulak. pergi la mintak kebenaran dia nak pergi toilet, dia kata selesaikan matematik ni dulu. lorh, da la tak tahan nak 'ken', dia suruh jawab math plak. memang jawapan pun salah-salah la kan. nervous. last-last 'terken' dalam kain. tapi tak banyak rasanya. haha. 
  5. amie ni kira suka membuat experiment la jugak. ada satu hari tu, try la potong rambut. konon nya lawa la tu. ada style la konon-konon nya. sekali kena gelak dengan family and kawan-kawan kat sekolah. dorang tanya " apesal rambut depan kau cam tegak je.? hahahahahaha.." dah tu seminggu dua asyik kena gelak je. cis.
  6. kat luar sekolah ada kedai runcit. kalau time kokurikulum tu rajin la singgah sana. ada satu hari tu keluar dari kedai tu menuju la dengan selamber nye ke sekolah semula. pastu tibe-tibe member tegur. "eh, amie tudung kau kena tahi burung la." hampeh betul, patut la bau busuk. buat malu guwa je sepanjang perjalanan tadi. nasib baik toilet buka, boleh gak gi basuh jap. kalau tak, balik rumah dengan tahi burung. ades~
  7. ni cerita berlagak sikit. tapi tak berlagak mana la sebab malu je. dulu amie ni kira aktif la dalam sukan. paling hebat dalam Lompat Jauh la, siap wakil rumah sukan lagi. tapi rumah sukan je ah. and tak pernah menang pun rasanya. hehe. ada satu masa ni, cikgu suruh la amie buat lompatan yang terhebat. konon nak show off la kat bebudak lain. time tu dengan muka confident nya pergi la lompat. sekali lompat an dekat je. lebih kurang sepanjang pembaris 30cm tu jelah dari kayu ukur tu. cis, buat malu je. cikgu tadi puji-puji dah terdiam pulak. cis~
  8. yang ni pasal Lompat Tinggi plak. adoi. amie ni bukan nya tinggi sangat pun. memang fail la kan. biasanya amie akan lompat jugak walau kaki tu kena kat besi tu. tapi ada satu kali ni, dah berlari bersungguh da. sampai-sampai je tak lompat pun, tapi pergi jatuhkan besi tu guna tangan. cikgu pulak marah ah. da tu semua orang yang ada ditempat kejadian bantai gelak. adoi~
  9. ni lagi satu perkara memalukan. masa tu darjah 6. lepas UPSR kan tak ada kelas lagi kan. tapi sekolah amie buat pelbagai aktiviti. salah satu aktivitinya ialah pertandingan ala-ala ratu cantik ke style cantik ke hape benda ntah. amie pun masuk la. rasanya style cantik kot. sebab time tu amie dress up cam orang hip-hop je. naik atas pentas semua orang ayu je. time amie naik macam tomboy je. pakai t-shirt, seluar jeans dengan sapu tangan yang orang panggil key tu ikat kat kepala. dah tu kat pentas boleh plak buat style ala-ala rocker siap buat 'peace' lagi. bila pikir balik, aishh. malu nya. dah la semua budak darjah 6 tengok. eee~ malu-malu-malu....
  10. last but not least. perkara ni pasti terjadi kat semua orang. kalau tak terjadi kepada anda. okay fine. anda bernasib baik. huhu. nak tau apa yang terjadi.? huu~ malu je nak cite. ce cite ce cite. semua orang pernah jatuh kerusi kan.? amie pun pernah jugak. tapi amie jatuh kedebuk kebelakang. dah la pakai kain. adoiii~ malu nya. korang pun faham sendiri la kan.? ternampak la aurat sekejap. nasib baik la budak lelaki tak nampak apa-apa. dorang just gelak kan je. cis. sampai hati kan. huhu.
amboi gelak sakan eh.? huhu~ okay. cukup sudah sepuluh perkara memalukan zaman sekolah rendah. kalau boleh, korang pun share la cerita korang eh. kalau nak ajak orang baca, korang drop link korang kat sini. boleh jugak tumpang gelak kisah korang. hehehe.