Friday, December 31, 2010

wayang 2010.

assalammualaikum.

hai semua. apa khabar.? sihat.? alhamdulillah. hari ni 31 Dec 2010. bermakna lagi beberapa jam kita semakin hampir ke permulaan 2011. amie tak nak cerita banyak pasal tahun baru. tapi amie nak cerita pasal wayang. yup2. pasal wayang. amie nak cerita berkenaan dengan filem-filem yang amie tonton sepanjang tahun ini. well, tak de la banyak sangat filem yang amie tonton walaupun amie ni kira kaki wayang la gak. hee~ cuma kadang-kadang tak berkesempatan je nak pergi tonton kat panggung wayang yang berhampiran. kadang tu download or ambil dari orang je. hehe. tapi entry kali ini amie akan review secara peribadi sedikit sebanyak mengenai filem-filem yang amie tonton di wayang itu sendiri. dan semua ini berdasarkan tiket wayang yang amie simpan. wee~

sempat pulak edit jap. hee~


Valentine's Day
(English Movie)
amie tonton filem ni di Alamanda Putrajaya, bersama kakak amie. cerita ni memang sweet dan romantik gilak la. huu~ sangat seronok tengok filem nie. amie bagi 9/10 untuk filem ni.

Alice In Wonderland
(English Movie)
haa~ movie ni memang syok la. nak-nak nya ada Johnny Depp. memang seronok la kan. huu~ amie tonton filem nie dengan kawan kolej amie di Berjaya Times Square. untuk filem ni amie bagi 9/10 jugak la. hihi.

Haunted Room : Who Are You
(Thai Movie)
filem ni amie tengok dengan kawan kolej amie jugak. tak de kelas, apa lagi pergi tengok wayang la kan. hihi. tengok filem ni kat Pavilion. err.. cerita ni okay la. takde la seram sangat. nak tergelak pun ada gak. huhu.. so amie bagi 6/10 je. huu~

When In Rome
(English Movie)
cerita ni sangat la romantik ouh. sweet gilak tau tak.? haha. well, amie kan suka tengok cerita romantik-romantik ni. auuwww. gedik jap. haha. amie tengok movie yang so sweet ni kat Berjaya Times Square dengan kawan kolej amie jugak. huu~ filem ni amie bagi 9/10 la sebab sweet ouh.

Date Night
(English Movie)
HAHA. cerita ni lawak ouh. yelah pelakon dia pun memang pelawak an, tak kan la sedih pulak. huhu. cerita nie lawak pun ada, sweet pun ada. tapi lawak lagi ketara la. huhu. filem ni amie tonton dengan kawan kolej amie jugak kat Berjaya Times Square. disebabkan cerita nie kelakar, amie bagi 9/10. huhu..

Kick-Ass
(English Movie)
amie tengok filem ni kat Pavilion KL. cerita ni lawak jugak ouh. pasal superhero yang kelakar. biasanya superhero kan serius je except Superhero Movie. yang ni pun kelakar ouh. huhu. dah la nama cannot go. huu~ so amie bagi 8/10 la. huu~

Shrek 4 : Forever After
(English Movie)
filem shrek kalau tak lawak memang tak sah la kan.? haha. filem ni memang kita sedia maklum ia mengenai orge bernama shrek. amie paling suka donkey yang bengong tu. haha. lawak ouh. and amie tengok cerita ni kat Sunway Piramid, takkan Sunway Lagoon pulak. haha.. so, amie rasa amie bagi 9/10. huu~

Remember Me
(English Movie)
okay, cerita ni memang amie rasa sedih at the end of it. cerita ni lebih kepada kekeluargaan. jadi agak tersentuh bila tonton cerita ni. ending dia pula, hero dia mati an. lagi la sedih. huu~ amie tengok cerita ini kat KLCC. amie bagi 9/10 untuk cerita ini. wuu~

Kecoh Betul
(Malay Movie)
ek eleh, kecoh betul dak ni. waklu. okay mengarut. haha. amie tengok cerita ni di Pavilion KL. cerita ni agak menduka-citakan la jugak. lawak tu lawak la jugak. tapi tak seberapa sangat. hurmm. so amie bagi 6/10 la. okay kan.? hehe.

Lagenda Budak Setan
(Malay Movie)
amie tengok cerita ni dua kali, dua-dua kat Berjaya Times Square. cerita ni diadaptasi dari novel Ahadiat Akashah. well, semua orang tahu pasal cerita ni. ramai yang menangis teresak-esak tak kurang jugak meraung-raung. tapi amie tak la. just bergenang je air mata tu. hihi. pape pun amie bagi 8/10. wee~

Karate Kid
(English Movie)
filem ni amie tengok kat The Mines. wee~ cerita ni lawak gak uh. hihi. anak Will Smith ni pandai gak berlakon ye, well bapak borek anak rintik mak bintik-bintik. HAHA. tapi memang serius lawak la. amie bagi 9/10 kerana ia menghiburkan. wee~

The Twilight Saga : Eclipse
(English Movie)
well cerita berkaitan percintaan manusia-pontianak-serigala. perghh. cinta tiga segi yang agak pelik la. huhu. cerita ni boleh diklasifikasikan sebagai romantik jugak. huu~ amie cair gila dengan Taylor Lautner. adoi. *pengsan* haha. amie tengok filem ni kat Berjaya Times Square. overall, amie bagi 9/10. huu~

Mantra
(Malay Movie)
okay amie tengok cerita ni di Berjaya Times Square. teman kawan amie dating. hihi. cerita ni okay la. seram pun ye jugak. huu~ so, amie bagi 7/10. hee~

Magika
(Malay Movie)
filem ni pu amie tengok kat Berjaya Times Square. okay, cerita dari produksi KRU memang da bomb la kan. huu~ filem muzikal arahan Edry Abdul Halim nie memang the best ouh. kumpulan kisah-kisah dahulu kala yang diberi nafas yang cukup sempurna menjadikan filem nie yang terbaik la. huu~ so, amie bagi 10/10 sebab ianya memang menghiburkan plus filem ni filem Melayu. huhu..

Jangan Pandang Belakang Congkak 2
(Malay Movie)
filem ni okay la. cuma ada kelucahan sedikit. ermm, nak kata seram sangat tu memanglah sebab cerita nie bukan cerita seram. nak kata lawa pulak, err.. boleh la. huu~ amie tengok filem ni di Berjaya Times Square jugak. hihi. so, amie bagi 7/10 la. okay la an.? hii~

Death Place
(Thai Movie)
okay filem ni kira filem seram la jugak, tapi dia gabungkan 4 cerita dalam satu filem. so, okay la. seram pun seram la jugak. biasa la adegan-adegan terkejut-terkejut mesti ada an. hiiiiiii~ ending dia tiba-tiba cam lawak. heh.? tapi yang penting semua mati. HAHA. amie tengok filem ni kat Berjaya Times Square. so, amie bagi 7/10. huu~

Ngangkung
(Malay Movie)
okay cerita seram lawak yang okay la lawak dan seramnya. huu~ BOX OFFICE bhaii.. haha. nak nak nya pakwe amie yang berlakon an. nak tahu siapa.? Angah Raja Lawak.? Shaziemy Sam la. adoi. hehe. tapi Angah la yang lawak nye an, siapa lagi. huhu. amie tengok movie ni kat Pavilion. huhu. overall 8.5/10 coz ending dia kureng sikit je. hihi.

Due Date
(English Movie)
filem ni amie tengok kat Pavilion. wee~ cerita ni lawak gila dohh. haha. pasal friendship la jugak. hihi. so amie bagi 8/10. hihi.

Hantu Kak Limah Balik Rumah
(Malay Movie)
amie tengok cerita ni kat Berjaya Times Square. penuh kott. ramai gila nak tengok filem nie. siapa yang tak nak tengok kan, lawak gila dohh. terutama part lari. haha. sakit perut amie gelak tau. huhu. cuma ending dia cam tergantung. maybe ada sambungan kot. hihi. pape pun amie bagi 9.5/10. muahahaha.

Damping Malam
(Malay Movie)
baru je amie tengok semalam di Pavilion. huu~ cerita ni boleh la tahan. tak de la seram sangat. okay je la. so amie bagi 7/10. huu~

Gulliver's Travel
(English Movie)
amie baru je tonton filem ni di Galaxy Ampang. huu~ cerita ni okay la. lawak pun ada gak. tapi cam ada maksud tersirat je. pasal Bermuda Triangle kan. huu~ pape pun amie bagi 7/10. wee~

kaki tulis nota : cuba fikir berapa banyak yang amie telah spend untuk movie. erkk. tak nak cakap la. huu~ nasib ada beberapa filem yang ditonton ada orang belanja. huhu..

Wednesday, December 29, 2010

Malaysia Juara.

assalammualaikum.


Piala Suzuki AFF sudah pun berakhir. 
ternyata Malaysia menjuarai perlawanan akhir ini menentang Indonesia dengan agregat 4-2. ALHAMDULILLAH. 
sangat suka dengan kemenangan yang diperolehi ini. (apehal aku cam skema sangat.?) ahaks~ 
semoga kejayaan Malaysia akan tetap berterusan. Amin. 
dan yang paling amie suka ialah penjaga gol Malaysia, Khairul Fahmi Che Mat
cara dia save, adoiii.. cair hati i tau. ngee~ 

abe fahmi le. :DD

Safee Sali dan Norshahrul Idlan Talaha pun HEBAT jugak. huu~
apa-apa pun TAHNIAH Malaysia. wee~
kami semua sangat bangga menjadi anak Malaysia.

kaki tulis nota : diumumkan esok Malaysia CUTI. wee~ okay, just kidding. ngee~

UPDATE : sekali memang betul Malaysia dapat cuti. gila lah. errr.. tapi pelajar IPT dapat extend cuti lagi seminggu tak.? hehe. *kidding* ngee~

hari ini...

assalammualaikum..

hari ini amie nak cakap pasal pendaftaran dan bola. wee~

okay kita mulakan dengan pendaftaran.. hari ini amie melangkahkan kaki menuju ke KPTM KL untuk menyelesaikan urusan pendaftaran sebagai pelajar SEMESTER 4, ya, semester 4. tak sangka gak uh. dah senior aku. gelabah jap. HAHA. pendaftaran berjalan dengan lancar la jugak. Alhamdulillah. amie sampai kolej pukul 10, ambil angka giliran. amie merupakan orang yang ke 520. ramai tak.? memang ramai. ini baru pelajar under UiTM, belum lagi Homegrown dan Coventry. amie ambil Diploma Perakaunan under UiTM. maknanya amie nie pelajar KPTM dan UiTM la. wee~ okay, sambung balik pasal pendaftaran, kan amie cakap amie pergi pukul 10 an, amie selesai semua pada pukul 12.30. huu~ perut pun dah nyanyi lagu hip hop. huhu. tapi amie tak terus balik, amie pergi tengok jadual kelas. setakat ni amie rasa jadual kelas tu okay la. Alhamdulillah. semoga semester 4 akan lebih cemerlang, gemilang dan terbilang. AMIN. :D

now, bola. ada apa dengan bola.? bola itu bulat. okay, malam ini merupakan penentuan siapakah bakal menjadi JUARA PIALA SUZUKI AFF. perlawanan ini membabitkan dua negara, Malaysia dan Indonesia. perlawanan Akhir Pertama telah pun berlangsung di Stadium Bukit Jalil pada Ahad lepas, dengan mencatatkan kemenangan Malaysia sebanyak 3-0 menentang Indonesia. syok gila tengok sampai sakit tekak even just tengok kat rumah. hehe. dan hari ini, hari ini perlawanan Akhir Kedua akan diadakan di Jakarta. banyak cakap-cakap dan komen-komen baik positif dan negatif menjadikan perlawanan bola antara kedua negara ini hangat la jugak. tapi amie malas nak ambil peduli sangat lah. apa yang penting ialah mari semua rakyat Malaysia kita doakan kemenangan Malaysia. SEMOGA MALAYSIA MENANG. AMIN.

aaauuummm...

kaki tulis nota : tulis kat status "Saya mendoakan agar Malaysia memperoleh kemenangan di Perlawan Akhir Kedua Piala Suzuki AFF. AMIN.". ada member amie copy and paste kat status dia. well, semoga ramai yang membaca dan ramai yang meng-amin-kan, mudah-mudahan doa itu akan makbul. insyaAllah. :D 

Saturday, December 25, 2010

Selipar Tiga

assalammualaikum.

hyep. hari ini amie nak ceritakan serba sedikit mengenai permainan SELIPAR TIGA. siapa pernah dengar.? siapa pernah tahu.? dan siapa pernah main.? angkat tangan. wahh~ bagus-bagus. kalau tak silap amie permainan ini ada nama lain, tapi amie tak pasti la nama lain nya apa. ermm.. kalau ada diantara anda yang tahu, bagitahu amie dengan komen kat bawah nie ea. terima kasih. okay berbalik pula dengan selipar tiga. ada apa dengan Selipar Tiga.? tentulah SELIPAR. wee~

permainan Selipar Tiga.
[credits to : Google]

setiap permainan mesti ada rules nya. begitu juga dengan Selipar Tiga. komponen paling penting dalam permainan ini ialah Selipar. dua pasang selipar digunakan dalam permainan ini. tiga selipar akan disusun seperti gambar diatas. manakala lagi satu selipar pula akan digunakan untuk meruntuhkan selipar tersusun itu. selipar satu ini juga akan digunakan pihak lawan untuk 'mematikan' pihak pemain. 

hurmm.. siapa pihak pemain.? siapa pula pihak lawan.? okay. permainan ini memerlukan beberapa orang dalam nombor genap bagi memudahkan pembahagian masuk dalam kumpulan, sama ada A atau B. Contohnya, ada 8 budak comel nak main Selipar Tiga. jadi mereka akan membahagikan siapa masuk kumpulan A dan siapa pula kumpulan B, dan setiap kumpulan ada 4 orang. itulah maksudnya. 

okay, kumpulan mana yang jadi pihak lawan, kumpulan mana pula jadi pihak pemain. ini semua ditentukan pada awal permainan. siapa yang akan mulakan dulu. Contohnya, ketua kumpulan A dan ketua kumpulan B akan ber-'one two jus', siapa menang akan jadi pihak pemain, yang kalah pula jadi pihak lawan. kumpulan A menang 'one two jus' maka mereka akan jadi pihak pemain. akan tetapi, keadaan ini boleh berubah. sekiranya semua ahli kumpulan A telah di-'mati'-kan oleh kumpulan B, maka kumpulan B akan menjadi pihak pemain pula. begitulah seterusnya sampailah rasa bosan nak main. ahaks.

cara main pulak. setiap pihak pemain akan diberikan peluang 3 kali untuk meruntuhkan susunan selipar tiga. kalau dah cukup 3 kali, pass kat ahli kumpulan lain. kalau ada yang dapat menjatuhkannya, apalagi. lari la. tapi fikirkan pula cara nak susun kembali selipar tiga tu tanpa di-'mati'-kan oleh pihak lawan. maknanya, kalau anda dah terkena selipar satu tu, anda dah takde harapan nak pergi susun selipar tiga tu. ahli kumpulan anda yang kena fikir caranya. wee~ kalau semua pihak pemain dah 'mati', maka servis bertukar tangan. korang pulak jadi pihak lawan. oke.?

permainan ini memerlukan kekuatan fizikal serta mental yang kukuh. agak-agak mereka yang cengeng tu tak payah la main. sakit dik. betul akak tak tipu. terutamanya bila selipar yang dibaling pihak lawan terkena betul-betul tepat kat belakang badan. SAKIT GILAK. ahha. strategi pun kena ada. pihak pemain akan fikir bagaimana nak jatuhkan selipar, lari dengan pantas, susun balik selipar tiga tu dan macam-macam la. hee~ pihak lawan pula akan fikir bagaimana nak ganggu konsentrasi pihak pemain, cara nak kejar dorang, cara nak 'mati'-kan dorang dan pelbagai la. hee~ apa-apa pun permainan SELIPAR TIGA memang BEST. huu~

kaki tulis nota : dulu rajin main selipar tiga. sekarang pun rasa nak main lagi. tapi amie nak main guna selipar Crocs. okay tak.? heee~

cuba membayangkan susun selipar nie cam permainan selipar tiga.

huh! konpem always jatuh. haha.

bicara EGO dan BAHGIA

tanah gersang itu
masih rapuh dan berdebu
ku ibaratkan ego ada disitu
tiada satu membantu
tiada juga yang menahu
cara untuk tutup tanah itu

ayuhlah
usah biarkan tanah ini terus gersang
ibarat merelakan benci dan keegoaan
yang makin lama makin menebal

harus ada keindahan tersemai
harus ada kenikmatan tercapai
dan kebahagiaan akan digapai

lalu campakkan benih sayang
dan siramilah dengan kasih
agar ego terus tenggelam
dan tidak kelihatan
maka bahgia kan mula bercambah

beberapa ketika
beberapa lama
bila sabar ada
hikmah kan menjelma

tercampaknya benih semaian
dan tlah terbenamlah keegoan
terlalu jauh kedalaman
tertimbullah kebahagian
yang kan mekar berpanjangan
mengerat perhubungan

kaki tulis nota : mengapa perlu semai kebencian dan meneruskan keEGOan, sedangkan dalam hati sudah ada cinta yang membawa keBAHAGIAan.? (apa menggila aku berpuisi.? huh~)

Monday, December 20, 2010

saya suka COKLAT!

assalammualaikum.

comel. ngee~
wee~ baru-baru ini amie ada menonton filem Charlie and The Chocolate Factory di laptop kesayangan amie. hee~ teraju utama filem ini ialah Johnny Deep. aha. filem ini mengisahkan tentang nasib seorang budak miskin iaitu Charlie yang akhirnya berjaya memiliki sebuah KILANG COKLAT kepunyaan Willy Wonka. unsur kekeluargaan banyak diterapkan dalam filem ini. banyak juga pengajaran yang boleh kita ambil dalam filem nie. contohnya, kekayaan tak menjanjikan apa-apa, jangan terlalu manjakan anak, teknologi pun boleh merosakkan dara diri dan pelbagai lagi. wee~

ahha. salah satu benda yang paling penting dalam filem ini adalah COKLAT. yummy~ amie berasa sangat la terliur bila tengok banyak coklat nie. huu~ well, amie kan penggila penggemar coklat. tak tahan betul tengok coklat nie. hehe. filem ini juga mengingatkan amie yang amie pernah ke kilang coklat masa sekolah dulu. perghh. excited gila time tu. huu~ yang paling penting dapat makan coklat free. wee~ sedapnya tak terkata tau. amie tengok cara macam mana diaorang buat coklat homemade. agak susah jugaklah. kena kacau banyak kali. tetapi, hasilnya. ouhhh. sedapnya... (memang sah gila coklat kan.? ahaks) 


homemade chocolate yang amie pernah beli. sedap. :D


tapi kan ramai orang cakap coklat tu menggemukkan. adoi. jangan la burukkan nama baik coklat. tak baik tau. heh~ coklat sebenarnya baik untuk kesihatan tau kawan-kawan. terutamanya DARK CHOCOLATE ataupun COKLAT HITAM. hee~ coklat terbahagi kepada beberapa jenis. jadi pilihlah dengan sebaiknya. wee~ 


coklat hitam, coklat putih dan coklat coklat. heh.


coklat hitam sebenarnya sesuai dimakan oleh pesakit DIABETES. ini kerana kandungan gula dalam coklat hitam tidak banyak berbanding coklat putih dan coklat coklat. eh. coklat susu la. hee~ coklat hitam juga boleh meredakan stress. so, siapa-siapa yang tengah stress tu, pergi makan coklat hitam banyak-banyak. wee~ coklat juga dapat meningkatkan kecantikkan. wahh~ tak yah wat pembedahan plastik lagi la nokk. haha. dan yang paling penting coklat hitam sebenarnya tidak menggemukkan. ulang suara. tidak menggemukkan. so, ape lagi. mari la bantai coklat hitam banyak-banyak. wee~

kaki tulis nota : sedang menikmati coklat Cadbury. yummy. ngee~

Friday, December 17, 2010

saya suka Times Square.

assalammualaikum.

disini amie nak buat pengakuan bahawa amie adalah kutu kaki rayau. hee~ amie memang suka merayau terutamanya dengan kawan-kawan amie. tempat yang paling selalu kiteorang rayaukan ialah Berjaya Times Square.(berjayakan time square itu.? okay ngarut). hee~ Time Square adalah satu tempat yang kira memenuhi citarasa kami sekawan. macam-macam ada kat sana. kira ada pakej lengkap la.(promote TS plak. hee~). aktiviti yang kiteorang suka bila berada di Times Square ialah :

shopping

window shopping.

makan-makan.

tonton wayang. GSC.

main boling. Ampang Superbowl.

rendam kaki. Fish Spa

karaoke. KTV.(kat luar TS, tp kira dekat la)

theme park. Cosmo World.(da lama tak g)

TS adalah tempat yang tidak terlalu mahal. jadi bagi amie yang sederhana nie sangat sesuai la merayap kat sini. nak pergi TS pun senang. sama ada naik bas RapidKL atau pun LRT dan Monorel. kalau naik bas, amie akan tunggu bas berhampiran kawasan tempat tinggal amie. bas yang amie naik biasanya U27. kalau amie tunggu kat area rumah kawan amie pulak, kiteorang naik U47. kalau naik LRT, cam biasa turun kat station Hang Tuah, pastu jalan la kaki sampai TS. agak-agak malas, naik la monorel kat Hang Tuah tu sampai ke Imbi. huu~

kesimpulannya, TS adalah tempat yang menjadi kegemaran amie dan kawan-kawan. wee~ tapi amie suka juga pergi Jalan TAR. hee~

Berjaya Times Square.

kaki tulis nota : entri ini kira mempromote jugak an.? agak-agak dapat pape tak.? okay jangan berangan. hahaha.

Wednesday, December 15, 2010

pesan orang tua. jangan abaikan ye.

assalammualaikum.

haa~ hari ini aku nak cakap pasal pesanan orang tua. semua sedia maklum, masyarakat Melayu ni penuh dengan adat dan pantang larang. aku bukan nak cakap pasal adat. tapi lebih kepada PANTANG-LARANG. okay, berikut aku sertakan beberapa pantang-larang yang terkenal. huh. ada jugak pantang-larang yang terkenal ye. wee~

'jangan potong kuku waktu malam'. ahha, ada hikmahnya kalau kita ikut pantang ini, kuku kita biasanya keras sikit waktu malam, so nanti susah nak potong. lagi satu pula mata kita malam-malam bukannya nampak sangat, sekali terkerat dengan isi sekali, siapa susah.? tanggung la sendiri. hee~

'jangan duduk atas bantal, nanti bisul'. hurmm. dulu kakak aku cakap kat mak yang dia kena bisul, then mak aku pun cakap la, "ha. sape suruh duduk atas bantal, kan dah kena bisul". okay, aku pun mula-mula tak paham, cam mana pulak duk atas bantal leh kena bisul. kat bantal tu ada kutu untuk gigit bontot ke.? tapi bila da besar sikit baru aku paham, bantal tempat letak kepala, bukan punggung. kalau nak duduk kat tempat yang soft sikit duduk la kat atas kusyen. pastu aku confuse, kusyen tu tak sama macam bantal ke.? bila fikir balik, ohh, ejaannya lain. huu~

pantang yang lagi satu ni memang famous. semua orang pun tahu. pasal pantang ini lah membuatkan aku nak menulis pasal pantang-larang orang Melayu ni. pantang yang mana satu, yang ini lah :

'jangan menyanyi kat dapur, nanti dapat laki tua'. hah. pantang ini sangat la famous dan masih digunapakai hingga kini. huu~ aku agak terkesima la jugak masa kecik-kecik dulu, mak aku ada cakap jangan nyanyi kat dapur, nanti kahwin dengan orang tua. mak aku tambah lagi, kalau orang tua kaya takpe gak, kalau tua yang takde pape.? haishh~ tapi orang cakap ini adalah mitos semata-mata, tiada kajian saintifik yang dapat membuktikan perkara ini benar. (kajian saintifik terus. cannot go la.hee~) tapi ada hikmah sebenarnya, ni memastikan anak-anak dara tidak ter-over menyanyi sehingga terlupa berapa banyak garam dah masuk.(orang cakap kalau masak masin sangat maknanya nak berlaki. haa~). ataupun masak sampai hangit ataupun hangus. huu~

tapi aku ada satu persoalan. kalau menyanyi kat dapur tak boleh. bolehkan aku MIMING je.? ala, bukak radio then miming. boleh tak agak-agak.? heee~

nota tulis kaki : bila lah nak berlaki.? kena masak masin-masin dulu agaknya. heh~ *kidding*



Friday, December 10, 2010

hari keputusan UiTM

assalammualaikum..

haa~ hari ini adalah hari yang dinanti-nantikan oleh semua pelajar UiTM. confirm ke dinantikan.? haa~ yang tu kita tak tahu. okay, mengarut. berpandukan pada rajah tajuk diatas, hari ini merupakan hari bersejarah bagi pelajar UiTM, ada yang menangis, ada yang ketawa tidak kurang juga yang tiada perasaan. okay, mengarut lagi. hari ini confirm laman web UiTM akan menjadi lembab oleh kerana ramai yang berpusu-pusu untuk melihat result mereka. huuu~ dan laman UiTM akan mencatatkan peningkatan pengunjung seratus peratus. okay aku da mula merepek. haha.

Usaha, Taqwa, Mulia

okay. buat semua yang sudah cek result tu, tahniah kerana lulus semua subjek. tahniah juga kerana dapat dekan. tahniah juga kerana pointer above zon selamat. bagi mereka yang kurang bernasib baik, jangan risau, sem depan ada lagi. struggle okay. insyaAllah, anda akan menempa kejayaan juga. hee~

kaki tulis nota : Alhamdulillah. syukur. :)

Wednesday, December 8, 2010

hari lahir ayahanda.

assalammualaikum.

haa. dah pukul 12.12 malam. bererti dah 8 Dec 2010. ini bermakna hari lahir ayahku yang ke 58. ayahku masih muda. heee~ tadi kami sekeluarga celebrate yakni makan besar di Restoran View Village di Bangi kot. ntah, aku pun tak pasti.. haaa~ seronok gila makan ramai-ramai. dah lama famili ku tak keluar makan ramai-ramai cam ni. yang best nya satu famili pakai baju warna pink.(gambar nanti aku upload.. heee~). makanan yang di order ialah nasi, ikan siakap masak 3 rasa, masak steam n masak kerabu mangga kot. ntah, aku tak makan yang tu. then, sambal udang, sayur kailan n side order seperti chicken chop (side order ke ni.? heh), french fries and air pulak jus oren. kesimpulannya, KENYANG GILA! phewww. sangat sedap. ngeee~ pape pun, nak ucapkan selamat hari lahir buat ayahanda, semoga panjang usia dan murah rezeki. kami anak-anak ayah, sayangkan ayah erat-erat. huuu~



kaki tulis nota : sebak~

Monday, December 6, 2010

tutup 'buku' lama, buka 'buku' baru.

assalammualaikum semua.

hari ini merupakan hari terakhir tahun 1431 Hijrah. bererti esok kita bakal memasuki tahun baru iaitu 1432 Hijrah. dan pada petang ini pula, selesai je solat asar dan sebelum maghrib, umat Islam digalakkan untuk membaca Doa Akhir Tahun sebanyak 3 kali.


selesai sahaja doa ini, tunggu la azan Maghrib pula. kemudian, solat Maghrib berjemaah. usai solat Maghrib, kita hendaklah baca Doa Awal Tahun sebanyak 3 kali juga.


semoga segala amalan yang pernah kita laksanakan diterima oleh Allah. dan semua dosa dan noda yang pernah kita lakukan diampuni Allah. semoga tahun baru memberi kita ruang untuk lebih mendekatinya. Amar Ma'ruf, Nahi Munkar.

kaki tulis nota : saya ingin ambil kesempatan untuk memohan keampunan kepada saudara dan saudari jika saya ada salah dan silap sama ada sengaja atau tidak sengaja. Salam Maal Hijrah 1432.


Wednesday, December 1, 2010

gila bayang sudah..

assalammualaikum..

haishh. masalah betul la. nie la akibatnya bila dah gila bayang. payahnya rasa. nak tahu apa yang buat aku gila bayang.? haishh.. susah lah nak cerita. tapi aku da memang gila bayang gila. uiks. banyaknya gila an. tapi aku tak gila lagi. huhuhu. hurm.. aku sekarang tengah gila bayang dengan KAMERA DSLR. haishh. payahnya rasa. huhu. bila lah aku akan memilikinya ya.? hai, gila bayang habis. 



kaki tulis nota : dapat salah satu pun jadi la kan.? haish. sah aku da gila bayang kat kamera DSLR. uiks.!


Friday, November 26, 2010

November.

hey, da nak habis bulan november bukan.? sekejap je rasa. bulan ni kira bermakna bagiku. yelah. aku kan dilahirkan pada bulan november. tahun ini aku dah mencecah 19 tahun. ya Allah, tambah setahun jadi 20. ouh. da matang. tapi matang ke.? itu yang kita tak tahu. ngee~ bulan ini juga menggenapkan setahun aku single. yeah baby. single. tapi single ke tak ke, biasa je. family and friends still here for me. insyaAllah. sepanjang 19 tahun hidup nie, banyak yang telah kukecapi, banyak jua yang ku tertinggal. aku cuba untuk tidak kesali apa yg ku telah tinggalkan, aku jua turut tidak mahu terlalu puas hati dengan apa yang aku telah capai. ku cuma berharap agar aku dapat berubah dan terus berubah serta melangkah dengan tabah didunia yang sementara dan mencabar ini. ku juga berharap agar aku akan peroleh kesenangan didunia dan semestinya di akhirat kelak. aku mahukan yang terbaik semestinya. dan untuk mendapatkan yang terbaik, aku mesti jadi yang terbaik dahulu. yes. terbaik!. eh, aku rasa aku da mula meleret. ahha.. baik stop dulu kan.? baiklah. assalammualaikum.

kaki tulis nota: buat saudara dan saudari, maafkan saya jika saya ada salah dan silap. huh. rindu kat semua. sayang semua. muahhxx. :D

Thursday, October 21, 2010

dimana kan ku cari ganti

Hendak ku nangis
Tiada berair mata
Hendak ku senyum
Tiada siapa nak teman
Kalaulah nasib
Sudah tersurat
Begini hebat
Apa nak buat
.
Di mana kan ku cari ganti
Serupa denganmu
Tak sanggup ku berpisah
Dan berhati patah
Hidup gelisah
.
Alangkah pedih rasa hati
Selama kau pergi
Tinggalku sendirian
Tiada berteman
Dalam kesepian
.
Dunia terang menjadi gelita
Cahaya indah tiada berguna
Keluhan hatiku
Menambah derita
Tetap kau jua
Tak kunjung jelma
.
Dimana kan ku cari ganti
Mungkinkah di syurga
Untuk kawan berduka
Menangis bersama
Selama-lama


entah mengapa aku terpanggil untuk mendengar dan mencoretkan lirik lagu ini. yang pasti aku teringat seorang rakan ku yang telah tiada lagi. Al-Fatihah.

Wednesday, October 20, 2010

holiday at Cherating

ahad
17 oct 2010
bertolak ke Cherating
bercuti dengan kak ngah, kak teh dan yana.

legend resort
tempat kami bersantai
menikmati pemandangan laut
mencari ketenangan

selasa
19 oct 2010
pulang ke KL semula

seronok dan bergembira di sana
banyak shopping dan bersuka ria
hari ini pula
aku demam dan sakit kepala
BAGUS.





sebahagian gambar di sana. :)

Wednesday, October 13, 2010

final.!

final makin menghampiri.
bersediakah aku.?
sedia atau tidak hari itu pasti tiba.
ouhhh..

timetable:


doakan agar saya dapat menjawab dengan tenang.
TERIMA KASIH. :)

Friday, October 8, 2010

fotografi.

aku minat fotografi.
tapi aku tak punya pengalaman luas dan kemahiran dalam bidang ini.
cuma ku punya minat yang tinggi.
ini.










tak lawa sangat.
tapi aku minat.
-THE END-

Thursday, September 9, 2010

selamat hari raya aidilfitri.

salam semua.
jom lihat ini


esok hari raya!
yeahhhh!!!

dengan ini saya ingin mengucapkan 
selamat hari raya aidilfitri
maaf zahir dan batin. 






Tuesday, September 7, 2010

jika dulu..

jika dulu..

ketika terbit sang mentari,

senyumanku akan indah berseri,

sambil bermesej sayang-menyayangi,

daripada si dia, kekasih hati..



jika dulu..

aku sentiasa ceria,

pabila bertemu dengannya,

ouh, kekasih pujaan hamba,

kau buat diriku merasa bahgia..



jika dulu..

ketika sakit menimpa diriku,

dia melayanku bagai ratu,

mengucapkan kata-kata rindu,

untuk melihatku sihat seperti dulu..



jika dulu..

sebelum ku lena diulit mimpi,

dia pasti akan menghubungi,

berkata kepadaku yang dia sayangi,

agarku tidur dengan senang hati..



tapi sayang, kini, cinta itu tiada lagi,

yang ada hanya perasaan benci,

gara-gara pergaduhan tempoh hari..



kini..

tiada lagi gurauan manja,

tiada lagi ucapan rindu darinya,

tiada lagi kata-kata sayang dan cinta,

tiada lagi janji untuk hidup bersama,

ouh, semuanya hilang sekelip mata..



kini, aku mengerti,

kufahami dan kusedari,

tiada cinta yang abadi,

selain cinta kepada Illahi...



::cinta kan bunga, bunga kan layu..

cinta manusia, oh, cinta kan pergi..

cintakan Rasul, cinta sejati..

cintakan Allah, kan kekal abadi::


p/s : karya ini direka gara-gara frust bercinta dan melihatkan keadaan orang yang bercinta. huhu.


Friday, August 27, 2010

nostalgia ramadhan 2

entry ini dibuat pada malam 18 ramadhan. dua-tiga hari ini lagu-lagu raya dah mula berkumandang, aku jua tidak lepaskan peluang untuk mendendangkan lagu raya jua. hehe. maksud aku, memainkan lagu raya dalam telefon bimbitku. kadang-kadang ada jua aku nyanyi. hehe. kali ini aku hendak bercerita mengenai kenakalan aku ketika berpuasa masa kanak-kanak dahulu, nakal ke.? sikit la kot. apa-apa pun, layan...

nakalnya aku ketika ramadhan ialah pabila aku makan chocolate rice. mana dapat chocolate rice ye.? ketika itu kakak ku sedang membuat kuih raya. mungkin disebabkan terliur melihat kuih raya tersebut, hati ini terdetik untuk makan walhal ketika itu sudah petang, lagi beberapa jam untuk berbuka. aku pula seolah-olah beruntung kerana ditugaskan untuk meletak chocolate rice diatas kuih tersebut. disebabkan oven jauh dari tempat kami menyediakan kuih, jadi aku berkesempatan untuk menyuapkan chocolate rice sementara kakak ku meletakkan kuih di dalam oven. nakal la gak. pandai ambil kesempatan. hehe.

satu lagi kisah bilamana ketika kanak-kanak dulu aku rajin ke surau untuk menunaikan terawih bersama jiran-jiranku. sebenarnya, niat nak pergi terawih tu memang wujud, cuma ada agenda besar disebaliknya. agenda tersebut tidak lain tidak bukan, bermain mercun dan bunga api. kami menunaikan terawih hanya lapan rakaat, disebabkan ibu bapa ku solat terawih sampai habis, maka aku mempunyai cukup masa untuk bergembira dan bersuka ria. hehe. selesai sahaja kami berterawih, kami beramai-ramai akan menuju ke kedai untuk membeli 'peralatan' kami. aku mempunyai tabung aku sendiri, ini bererti aku punyai duit yang dikorek dari tabung untuk membeli mercun dan bunga api. setelah selesai membeli-belah, kami akan bergerak ke rumah jiranku(selang dua buah rumah dari rumahku) untuk memulakan projek. kami akan bermain sampai 'peralatan' kami habis, yang membuktikan kami nakal ialah bila kami membakar mercun dan meletupkannya dalam tin Milo kosong. perghhh, nakal habis. ada seorang mak cik tu marah kami semua kerana kebisingan yang melampau-lampau, yelah, main depan rumah dia, memang la kena marah. hehe.

itu antara satu-dua kisah aku, mungkin aku akan menulis lagi mengenai nostalgia ramadhan.

Monday, August 23, 2010

nostalgia ramadhan.

alhamdulillah. hari ini sudah masuk hari ke 13 bulan ramadhan. sedar tak sedar dah 13 hari kita berpuasa. sepanjang ramadhan ini jua aku ada menonton sebuah rancangan sebelum masuk waktu berbuka puasa, rancangan itu ialah nostalgia ramadhan. sangat seronok tengok rancangan itu kerana ia berkaitan dengan kenangan-kenangan yang dialami oleh artis negara kita yang berpuasa. *teettt*

aku jua turut terkena tempiasnya, maksud aku, aku jua terkenang nostalgia ketika berpuasa masa kanak-kanak dulu. ada yang melucukan dan jua nakal! hehe. yang paling aku ingati ialah ada suatu ketika dahulu, kami sekeluarga sedang menanti waktu berbuka, untuk dengar azan, kami mendengar radio sahaja kerana televisyen diruang tamu, manakala kami makan didapur. suatu hari itu, sedang kakak saya mencari siaran radio, tiba-tiba terdengar azan, aku dan seorang abang saya terus minum dam menjamah kuih. walhal, tanpa kami ketahui siaran radio itu adalah siaran radio untuk negeri Johor. ayah saya memarahi kakak saya, saya dan abang saya juga. haha. padan muka.

teringat pula masa umur  5 tahun, ketika mahu berjinak-jinak dengan puasa, memang agak payah pada mulanya, tapi aku gagahkan diri kerana ayah ku berjanji nak beli gula-gula untuk aku. seronok gila masa pertama kali puasa tu. semua benda nak dapat(yang masuk akal sahaja okay) huhu. memang nostalgik la. sangat gembira. sebenarnya banyak lagi cerita aku, tapi lain kali la ye. insyaAllah. :)

Saturday, August 7, 2010

Nokia X2


my new phone. :)

p/s : having one problem, don't know either want to use Celcom or Maxis as my fixed phone-line. HELP!

Thursday, August 5, 2010

research paper

semester 3. i need to put more commitment on my studies. now, I've been responsible for BEL 311 (one of subjects that i taken in this semester), to do my research paper. well, I'm not do it alone, i have my own partner. we have decided to pick the effect of drugs on teenagers for our research paper. now, the work in progress, i mean the research paper. we have to do the outline first. what we need to write is the thesis statement, topic sentences, supporting details and the concluding part. at first, it quite difficult because we don't know what to write, but then, after we consult with our lecturer, she give explanation to us and then now i can understand it. and now I'm gonna do the outline. wish me all the best.

Friday, July 30, 2010

as long as you love me. :)


sangat suka. :)

roda kehidupan.

hidup kita di dunia
umpama roda
adakala kita di atas
adakala kita di bawah

pabila di atas
kita gembira
menempuh hidup ini
umpama berada diawangan

pabila di bawah
tika duka menyelubungi jiwa
rasa resah enggan berbicara
sukar untuk menggambarkannya

suka dan dukaku
adalah roda kehidupanku.. 


Monday, July 12, 2010

show me the meaning of being lonely.


i just wanted to tell how hurt it is for being lonely. i know, i should move on. and if i lonely, i should get someone to stand with me. but, it is not easy to get someone that really suits to me. I'm not being choosy. I'm just don't want to get hurt or hurting someone else. being single for quite a long time make me feel that i don't have any feeling anymore. i don't know, maybe I'm just to afraid. afraid of being losing or hurting. i just wondering, is there any medicine or treatment for my situation.? i don't think so. but deep in my heart, i just say the time will come and i have to wait. i just need to be patient and keep looking. everything gonna be okay. perhaps.

Sunday, July 11, 2010

ku keliru.?

akhir ini aku tidak mengerti
tentang rasa di hati
seolah-olah tiada lagi
ku kehilangan perasaan ini

perasaan itu dirasai semua
aku jua pernah rasainya
tapi kini ianya tiada
aku kehilangan rasa cinta

kekhilafan yang lalu,
kesilapan yang terjadi,
perkara yang berlaku,
keadaan yang dihadapi,
apakah semua itu.?
aku masih tidak mengerti.

hanya satu yang kutahu
aku sedang keliru..



Monday, July 5, 2010

hari pertama semester 3

hari ini hari isnin. hari pertama untuk semester 3. aku jadi senior beb. hehe. tp still ada senior lagi. kelas.? okay lah. still ada member2 yang dikenali. harap2 semuanya berjalan lancar. insyaAllah. my first assignment.? cari nama sebenar serta ejaan yang betul bagi pensyarah bahasa inggeris. wooo. mana mahu cari.? kena fikirlah sendiri. jadual semester ni boleh tahanlah juga. yang paling "best" ialah hari khamis, kelas dari pukul 8 sampai 5 ptg, dan masa rehatnya hanya sejam. ades. macam manalah aku nak hadapi ye.? harap2 okay sahaja, insyaAllah. dan buat rakan2 semua, doakan kejayaanku dan aku jua mendoakan kejayaan anda. marilah kita menuju kejayaan. mudah-mudahan. AMIN! :)

Wednesday, June 30, 2010

hari pendaftaran.

assalamualaikum. hari ini, 30 Jun 2010. sudah setengah tahun 2010 kita lalui. alhamdulillah, Allah masih memberi kita ruang untuk bernafas lagi. hari ini juga aku ke Kolej Poly-Tech MARA, KL. kolej dimana aku menuntut. aku kesana untuk menguruskan pendaftaran untuk semester 3. alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. tidak perlu menunggu terlalu lama seperti semester lepas. masa disana ada juga bertemu dengan rakan-rakan yang belajar bersama. mereka cakap aku dah nampak matang. rasa kelakar pula. huhu. aku pula seolah-olah menafikan perkara tersebut, dan aku menyatakan bahawa aku dah gemuk. tapi mereka membidas kembali dan menyatakan bahawa badan aku kini sesuai dengan ketinggian aku. ouh, terharu i. ahaks. selesai pendaftaran aku terus bergegas pulang. nak mengemas rumah pula. hehe. :)

Sunday, June 27, 2010

nak tengok wayang ke apa.? adoi.

aku ni kira kaki wayang la gak. suka menonton wayang jika ada kesempatan. aku paling suka bila tonton wayang bersama penonton yang sporting. maknanya, mereka seolah-olah menghayati cerita itu. itu yang paling aku suka. tapi ada lah juga beberapa makhluk Tuhan yang bikin panas je. bayangkan nak kita nak menghayati boleh pula mereka kritik lebih-lebih, cakap kuat-kuat pula tu. memang GERAM sangat la. macamlah dia saja yang bayar tiket wayang tu. kalau nak kritik pon, kritik la bila dah keluar dari panggung wayang tu.  macam tak boleh saja. kalau tak ingat, tulis apa yang tak puas hati, kemudian luahkan bila cerita tu dah habis. ada ke patut time aku nak feeling sedih-sedih, boleh pula berbual-bual. ish! pergi kedai mamak la kalau nak berbual. kalau tak suka sangat dengan cerita tu, keluar je dari panggung wayang tu la. senang cerita. huh. geram, geram, geram.!

Friday, June 25, 2010

Sonnet 18 (by William Shakespeare)

shall I compare thee to a summer's day?
thou art more lovely and more temperate.
rough winds do shake the darling buds of May.
and summer's lease hath all too short a date.
sometime too hot the eye of heaven shines,
and often is his gold complexion dimm'd;
and every fair from fair sometimes declines,
by chance, or nature's changing course, untrimm'd;
but thy eternal summer shall not fade
nor lose possession of that fair thou ow'st;
nor shall Death brag thou wand'rest in his shade,
when in eternal lines to time thou grow'st.
so long as men can breathe, or eyes can see,
so long lives this, and this gives life to thee.

can someone read this to me.? I'm just love it. :)

Thursday, June 24, 2010

cinta tak perlu sebab.!

aku tidaklah sehebat mana-mana pencinta. yang sanggup redah lautan api dan pelbagai lagi. aku hanya insan biasa yang tak bisa menjanji apa-apa yang hebat. lagi pula aku tidak mencintai sesiapa dikala ini. hanya sepi menemani diri. oh, keluarga dan juga teman ada disisi. berbalik pada tajuk. cinta tak perlu sebab! mengapa aku mengutarakan perkara ini.? bukankah cinta itu buta.? persoalan ini seharusnya anda boleh jawab sendiri. ya. anda boleh peroleh jawapan itu sendiri. baiklah, saya akan senaraikan beberapa sebab kenapa orang bercinta. pertama, KECANTIKAN/KEKACAKKAN. ramai yang menjadi gila jika bercinta dengan kekasih pujaan hati yang hensem or chantek gler. tapi harus di ingat, keindahan sesuatu benda tak akan berkekalan! cuba bayangkan, anda bercinta dengan si dia kerana keindahan yang dimilikinya, tiba-tiba keindahannya hilang diragut usia atau kemalangan yang menimpa. masihkah ada cinta jika keindahan yang anda puja telah hilang buat selamanya.? masihkah.? kedua, KESOPANAN. anda bercinta kerana sopannya dia. bagaimana jika dia bertukar menjadi seorang yang panas baran dan buas.? ketiga, KEROMANTISAN. sukanya anda bila memiliki kekasih yang romantis, yang sentiasa belai anda sepanjang masa. tapi bagaimana jika si dia bertukar menjadi seorang yang tidak punya perasaan, bila anda ingin bermanja diendahkan olehnya, apa yang anda rasa.? keempat, KEKAYAAN. ah, sudah anda tahu, wang tidak menjanjikan apa-apa. memang harta itu penting. namun harus berpada. kalau dia tidak kaya lagi, anda berminat lagi.? ini adalah sebahagian sebab orang gagal dalam percintaan. bercinta kerana... ada sebab. sedangkan cinta tidak memerlukan sebab, kerna ia lahir dari hati yang tulus suci. moga kita peroleh cinta yang sejati.

p/s : jika ada sebarang komen, sila nyatakan. saya masih perlukan pendapat mengenai cinta. :)

Tuesday, June 15, 2010

anak buah baru..

sudah lama juga aku tidak menulis, mana tidak, aku agak sibuk saja dan kurang sihat juga. sekarang makin okay la juga. haha. okay, kakakku selamat melahirkan anak sulungnya hari ahad, 13 June 2010 pada jam 2315. dua-dua okay dan sihat, sekarang dah ada kat rumah. alhamdulillah. bayi tersebut dengar-dengarnya mahu bagi nama Alamkhir, kalau tak salah aku la. huhu. unik sungguh. sangat comel bayi yang berat ketika lahir 3.05. wah, besar la juga. huhu. sangat gembira pabila bilangan ahli keluargaku bertambah, bayi comel ini merupakan anak buah yang ke-6 aku. huhu..

Tuesday, June 8, 2010

putihnya lukisan - meet uncle hussain

Oh dunia
penuh dengan derita
ada suka
ada juga dukanya
yang di sana sedang menakluk dunia
yang di sini ditimpa malapetaka

Oh dunia harini
oh sedihnya
oh tanah dijajah lagi
oh kejamnya

*
Jika ku seorang pelukis
akan ku warnai dunia
denga warna putih
agar tiada gelap
lukisannya ow oh oh oh

Oh manusia
tak ku mengerti sifatnya
ada mulia
ada juga kejinya
yang si tua berbalahkan kuasa
yang simuda mengacukan senjata

Oh maruah dijual beli
oh murah nya
oh bumi terbelah lagi
oh bencana

ulang (*)

oh oh oh oh oh oh


lagu nie sesuai untuk zaman sekarang ini, kekejaman, kekacauan, penindasan, kedukaan, itulah realiti masa kini.

Sunday, June 6, 2010

antara khilaf dan ajaran.

buah cempedak diluar pagar,
ambil galah tolong jolokkan,
saya budak baru belajar,
kalau salah tolong tunjukkan..


itulah pantun yang sesuai ditujukan untuk semua dari saya. ye, saya masih lagi belajar. belajar dalam menulis entri yang sesuai untuk di'post' di blog saya ini. belajar untuk menimba ilmu didunia ini. belajar untuk memahami diri sendiri. belajar untuk dunia dan akhirat. insyaAllah. masa ini lah saya pasti akan melakukan kekhilafan. satu perkara yang tidak pernah lepas oleh manusia. melakukan kesalahan adalah suatu perkara yang sering terjadi. sebagai manusia kita harus belajar dari kesalahan. bukan setakat belajar dari kesilapan diri, tapi kesalahan orang lain juga kita bole jadikan teladan dan pengalaman. maka disitu kita sudah belajar juga. usah bongkak dalam perjalanan mempelajari dari kekhilafan. kita semua insan biasa *wah, macam tajuk lagu pula*. pelajarilah dari kekhilafan.

Sunday, May 30, 2010

result dan kenangan.

aku ingin menulis mengenai dua perkara diatas.

tiba-tiba aku takut. ya, takut. kenapa? kerana result yang bakal keluar 10 jun nanti. bagaimana la result aku nanti. semester ini aku rasa agak banyak enjoy, maksudnya selalu keluar. mana tak asyik nak keluar, duit elaun ada. boleh dikatakan hampir setiap minggu aku keluar. kelas habis tengahari, maka selepas kelas terus ke LRT, menuju destinasi di Kuala Lumpur ini. pembelajaran pula aku rasa biasa-biasa saja, tapi aku benar-benar risau. harap-harap dapat result yg okay. AMIN.

kenangan. kenangan merupakan perkara yang berlaku pada masa silam kita. masa silam adalah perkara yang telah terjadi. tiba-tiba aku teringat kenangan-kenangan yang berlaku masa sekolah menengah dahulu. ketika aku mula menjejakkan kaki ke sekolah, kelewatan masuk ke kelas, kenakalan bersama rakan-rakan, suka duka yang ditempuhi, pengalaman kali pertama bercinta dan pelbagai lagi lah. tak dinafikan aku merindui zaman sekolahku, terutamanya kenangan-kenangan manis yang berlaku. ingin ku ulang semula segalanya, namun apa daya, ku tak punya apa-apa kuasa. syukurlah aku masih mempunyai memori untuk mengingati segala yang berlaku ini.

maaflah mencampur-adukkan dua cerita. aku cuma teringat saja. maaf. :)

Saturday, May 29, 2010

kurus salah, gemuk pun salah? ape masalah?

ceritera ini berkaitan dengan aku, ya, aku. eh, minah nie gemuk ke? mesti korg tertanya2 kn? ermm.. tak de la gemuk sangat. tapi aku pernah menjadi kurus suatu ketika dahulu. ya, itu mmg benar. ketika sekolah menengah, ketinggian aku 158 cm dan berat aku pula 46, BMI underweight. memang kurus, sampaikan kawan2 aku menggelarkan aku sebagai TULANG! ada ke patut nampak anjing dorg nak baling aku gara-gara nak confirm kan binatang tu adalah anjing. yelah, aku kan tulang dan anjing pula sukakan tulang, maka itulah yang bermain diminda mereka yang nakal! haishhh.. sekarang, aku da 19 tahun. bila member2 jumpa je, mereka akan cakap, eh, amie, ko da gemok la, ko da berisi la. ya, memang aku akui, aku sudah berisi. ketinggian aku 161 cm manakala berat pula 55 kg.. ha, amek kau.. tapi tak pe la, memang aku impikan berat cam tu, sesuai la dengan ketinggian aku, yang paling penting BMI aku NORMAL! yeah.. tu yang best nye. tak kisah la orang nak kata aku gemuk or whatever, aku selesa dengan tubuhku sekarang, cuma perlu berjaga dan terus menjaga.. hehe.. pape pon ape yang penting ialah KESIHATAN, mudah2 an aku dapat menjaga kesihatan ku ini, tak mahu la ada sebarang penyakit, minta dijauhkan.. oh, ada lagi satu yang penting, KEGEMBIRAAN! ya, itu juga. bila gembira dan ceria semua pun senang saja. hehe..


besar-besar aje! :))

Friday, May 28, 2010

cari ketenangan



Cari ketenangan by achik & nana.

Bila bersendiri
Selalu dibayangi cerita yang lalu
Pabila hatiku
Cari ketenangan

Apa yang terjadi
Itu semua lumrah hidup di dunia
Kadang bergembira
Kadang terseksa

Mengapa masih begini
Sukar untuk dilupakan
Jiwa semakin terganggu
Dan terseksa

Chorus
Haruskah aku
Bermain dengan perasaan yang terluka
Adakah ku masih cinta
Atau pun hanya merindu

Walau ku tahu
Kita sudah tidak bersatu hati lagi
Mungkin ini akibatnya
Cinta pertama buatku

Bila bersendiri
Selalu dibayangi cerita yang lalu
Pabila hatiku
Cari ketenangan

Cari ketenangan
Cari ketenangan
Cari ketenangan


aku rasa lagu ini mempunyai makna yang sungguh mendalam, bagi diriku ini. bait-bait nya penuh isi yang ketara menunjukkan diriku. ohh, emosi terlebih. lagu ini memang best! :)